Kaymakam değişti, rüşvet dosyası çöpe gitti

Kaymakam değişti, rüşvet dosyası çöpe gitti

Olay Isparta’da geçiyor, Sütçüler ilçesinde. Konu ise rüşvet almakla suçlanan iki köy muhtarı ve bunlarla ilgili işlemleri yapmaları gereken iki kaymakam

YURT Gazetesi-Ali AVCU/ Olay Isparta’da geçiyor, Sütçüler ilçesinde. Konu ise rüşvet almakla suçlanan iki köy muhtarı ve bunlarla ilgili işlemleri yapması gereken iki kaymakam. Sütçüler’in eski kaymakamı Tunahan Çil ve yeni kaymakamı Furkan Duman. Bir de rüşvet verdiği iddia edilen bir şirket var tabii ki.


Isparta’da bir köyün sular altında kaldığı 3 hidroelektrik santralı ve Kasımlar Barajı projesini gerçekleştiriyor, Gülsan Holding”e bağlı Taçyıldız Elektrik Sanayi Üretim A.Ş. firması. Projeyle sular altında kalan Darıbükü Köyü ile komşu köy Kasımlar’ın muhtarları Mehmet Avcu ile Azmi Karataş’ın rüşvet aldıklarını  iddia ediyor, Avcu’nun iki köylüsü ve suç duyurusunda bulunuyorlar iki muhtar hakkında, Sütçüler Cumhuriyet Savcılığına.


Ne değişti Sayın Kaymakam?


Kaymakam Tunahan Çil, Aralık 2016’da Hakkari’nin Şemdinli ilçesine tayin edilmiş. Darıbükü köylüleri Hasan Uysal ve Sefer Cengiz’in “Kişisel çıkar sağlamak amacıyla muhtarlık yetkilerini kullanarak rüşvet almak, köy tüzel kişiliğine ait para ve mal varlığını zimmetine geçirmek, görevi kötüye kullanmak ve rüşvet vermek” suçlamalarını yönelttiği iki muhtar hakkında soruşturma izni vermiş.

Furkan Duman ise 26 Aralık’ta Sütçüler’de göreve başlıyor kaymakam olarak. Kaymakam Duman,  iki köy muhtarı hakkında, önceki kaymakam Çil’in verdiği soruşturma iznini, ”somut bir delil ve belge bulunmadığı” gerekçesiyle iptal ediveriyor bir anda. Kaymakam Duman, konuyu görüşmek isteyen köylülerin avukatı Gökçe’nin randevu isteğini de kabul etmiyor nedense. Onu da avukat hanımdan dinleyelim


Daha önce HES projelerinde çalışmış


Avukat Aynur Rüzgar Gökçe, “Köylülerin kaymakamlık ve savcılıkta çok sayıda şikayeti var. Bunlarla ilgili geçen kasım ayında, önceki kaymakamla görüştük. Bize, ‘Soruşturma izni verdim ve Savcılığa gönderdim’ dedi. Kaymakam Aralık ayı başında Şemdinli'ye atandı. Yeni kaymakam ise daha önce HES projelerinde çalışan idari bir görevliydi. Sütçüler Kaymakamı olunca da muhtarlar hakkında, önceki kaymakamın verdiği soruşturma iznini kaldırdı. Kendisinden randevu istedik, ancak görüşme isteğimizi reddetti. Soruşturma izni verilmemesi üzerine Antalya Bölge İdare Mahkemesi'ne itirazda bulunduk" diye anlatıyor durumu. Ve sürdürüyor sözlerini, “Banka hesapları ve mal varlığına bakılmadan sadece şirket yetkililerinin beyanlarıyla hareket edilerek soruşturma izni verilmedi. Gerçekte şirket sigortalamış mı, oğluna traktör alınmış mı, ortada hala bir cami de yok. Mevcut cami de sular altında kaldı. Caminin, köy evi ve kahvehanesinin paraları da muhtara ödenmişti. Bu paralar çok önceden ödenmiş olmasına rağmen yeni cami ve köy evi hala yapılmadı. İtirazın cevabını bekliyoruz” diyerek.
Önce Sütçüler Kaymakamı Furkan Duman’a, ardından Isparta Valisi Şehmus Güven ve son olarak da İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’ya sadece bir soru sormak istiyoruz buradan…
Hoş şu anda elbirliğiyle 16 Nisan’da yapılacak referandum için koşturacaksınız ama yine de soralım… 

Bu iddialar üzerine yapılacak bir şey yok mu?


Muhtarlar savunmada

 

Kasımlar Köyü Muhtarı Azmi Karataş, böyle bir suçlamayı kabul etmediğini belirtiyor ve “Rüşvet almayı bırakın, şirket en küçük işlerimizi dahi görmüyor. Şimdiye kadar onurumuzla şerefimizle yaşadık. Bir insan yanlış yapıyorsa yanlışın yanında hayatta olmam" diye savunuyor kısaca kendini.

Olayın  asıl kahramanı Darıbükü Köyü Muhtarı Mehmet Avcu’nun savunması ise daha ilginç. “Evimi kendim yaptırdım. Köylülerin evlerinin şirkete borçlandırılmadan yapılmasına aracı oldum. Şirkette çalıştığım ve maaş aldığım konusu ise ‘o bizim aramızdaki bir şey. Bütün insanlar çalıştık, yardımcı olduk. Hakkımdaki iddialarla ilgili kaymakamlık ve valilikçe soruşturma açıldı ama hiçbir şey çıkmadı” diyor Muhtar Avcu.


Suçlamada neler var?


 Darıbükü köyünden Hasan Uysal ile Sefer Cengiz, avukat Aynur Rüzgar Gökçe kanalıyla verdikleri suç duyurusunda, köy muhtarı Avcu’nun “köy halkını, acele kamulaştırma kararı verilen taşınmazların değerinin altında satması, kamulaştırma yapılmadan dava açma haklarından feragat etmeleri ve arazilerini tapudan şirket yetkililerine tümüyle devretmelerine ikna etmek ve yönlendirmek için para, gayrimenkul ve muhtelif rüşvetler aldığı öne sürülüyor.
Suç duyurusunda ayrıca;
* Mehmet Avcu, kamulaştırma ödemeleri kapsamında köy tüzel kişiliğine yapılan köy camisi ve diğer yardımları da kişisel hesaplarına aldı ve harcama yaptı, 
* 280 bin TL civarında olan bu yardım iki köy muhtarı arasında paylaşıldı, 
* İnceleme yapıldığı takdirde cezai kovuşturmaya uğranmaması amacıyla Kasımlar Köyü muhtarı Azmi Karataş’ın hesaplarına gönderildi, 
* Bu ödemeler daha sonra Darıbükü Köyü Muhtarı Avcu’ya elden ödendi,
* Muhtar Avcu şirket tarafından, köylüleri dava olmaksızın mülklerini devretmeye razı etmek, dava açmamak gibi şeyler için maaşa bağlandı, 
* Muhtarın oğluna 80 bin TL civarında değeri olan traktör satın alındı, trafik tescil kayıtlarına bu görülür,
* Yine muhtar ve oğlun, baraj inşaatında hiç çalışmadıkları halde şirket tarafından sigortalandı,  
* Şirket, evi sular altında kalan köylüler için 50’şer metrekarelik evler inşa ederken, muhtara bu evlerin iki katı büyüklüğünde ev yaptı.
İddialarına yer veriliyor ve suç duyurusuyla birlikte SGK kayıtları ve çeşitli banka hesapları da kanıt olarak sunuluyor.