Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu: Kırklareli'nin kabuğunu kıracağız

Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu: Kırklareli'nin kabuğunu kıracağız

Kakava Ateşi’nin yandığı Kırklareli’nin CHP’li Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, yazarımız S. Ersu Hızır ile dostça bir söyleşi gerçekleştirdi. Kentin acil ihtiyacı olan projelerini anlattı.

Röportaj: S. Hızır Ersu/ “Başarmak için yola çıkanlar asla yorulmazlar” diyen Mehmet Siyam Kesimoğlu, uçağı olan ama havalimanı bulunmayın, garı olan ama treni bulunmayan Kırklareli’ni anlattı.

Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu ile dostça bir söyleşi yaptık. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden 1983 yılında mezun olan Kesimoğlu, 2007 yılında CHP’den Kırklareli milletvekili seçildi.

Milletvekilliği devam ederken partisi tarafından 2014 yerel seçimlerinde belediye başkanlığına aday gösterildi ve seçildi.

Milletvekilliği döneminde ve belediye başkanı seçildikten sonra tek hedefinin Kırklareli’ne hizmet ve gönül borcunu ödemek olduğunu; Kırklareli’ni daha güzel ve daha yaşanılır bir kent haline getirmek için ekibiyle birlikte geceli gündüzlü çalıştıklarını ifade etti.

Kesimoğlu göreve geldiğinde; gündelik hayatı kolay yaşanabilen, ucuz, zahmetsiz, rahat ulaşılabilen bir Kırklareli için her hemşerisinin karar alma süreçlerine doğrudan katılabileceği mekanizmalara sahip, şeffaf, denetlenebilir bir belediye oluşturma amaçladığını, bu nedenle önce ekibini oluşturduğunu, karar alma süreçlerinde ortak akıl ile birlikte hareket ettiğini, sivil toplum örgütleri ve muhtarlarla yakın diyalog içerisinde olduklarını belediye meclis kararlarının çok büyük bölümünü oybirliği ile aldıklarını belirtiyor.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün belediyelerin “Beşikten mezara kadar insanların ihtiyaçlarının karşılandığı yerler” sözüne uygun olarak belediyecilik yaptığını belirten Başkan Kesimoğlu, Edirne’nin 90 yılı aşkın Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yaptığını, Tekirdağ’ın denizi ve sanayisi olduğunu ifade ederek, Kırklareli’nin bu şehirlerimize göre yeterli gelişimi sağlayamadığını, hatta bazı kesimlerce “Kırıkkale” ile karıştırıldığını belirtti.

“Kırıkkale” ile karıştırılmayan bir Kırklareli yaratacaklarını dile getiren Kesimoğlu, Kırklareli’nin kabuğunu çatlatması için kente kurumsal bir kimlik kazandırma gayretinde olduklarını belirterek, “Bunun için ortak aklı kullanarak sağlıklı büyümek istiyoruz. Biz bu kentin kabuğunu kırarak tüm Türkiye’de tanınacak bir kent haline getirme konusunda çalışıyoruz ve bu kabuğu kıracağız’’ dedi.



“Başarmak için yola çıkanlar asla yorulmazlar”

Sayın Kesimoğlu, şuan Kırklareli’nin mevcut durumu ve yapacağınız çalışmalar ile ilgili bilgi verir misiniz?

Edirne 90 küsur yıl Osmanlı’ya başkentlik yapmış. Tekirdağ; denizi var, sanayisi var. Bize oranla ilerideler. Biz biraz güdük kalmışız. Bizim bu kabuğumuzu çatlatmamız lazım. Bu kente kurumsal bir kimlik kazandırmamız lazım. Ben bunu ortak aklı kullanarak gerçekleştirmek istiyorum. Çünkü akıllı adam kendi aklını, daha akıllı adam başkalarının da aklını kullanır. Ortak aklı kullanarak suya atılan taşın etrafında yarattığı halkalar gibi sağlıklı büyütmek istiyorum. Merkezden çevreye doğru planlı modern bir gelişme. Arkadaşlarımızla birlikte iki yıldır seçildiğimden bugüne mutfakta çalışıyoruz. Çünkü inandığım bir görüş vardır. Bu duvarın önünü herkes görür. İyi bir siyasetçinin duvarın öte tarafını da görmesi lazım. Onun için ortak aklı kullanarak duvarın öte tarafını görüp, projelerimizi geliştirmeye, olası aksaklıklar ne olabilir onları ön görmeye ve ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Tabi ki zaman zaman engellemeler yaşıyoruz. Ama bunların hepsini aşacağız. Başarmak için geldik. Başarmak için yola çıkanlar asla yorulmazlar. Çok güzel projelerimiz var.

Siz iki dönem parlamentoda görev yaptınız. Makro ölçekte projeler ve gerçekleştirilenleri biliyorsunuz. Bu tecrübenizi yerel ölçekte nasıl uygulayacaksınız?

Bir avantajımız vardı. Evet, Türkiye’nin sorunları ile Kırklareli’nin sorunlarını bütünleştirebilecek ve çözüm önerileri getirebilecek genel bakış açısına sahip olduğuma inanıyorum. Biraz önce dediğimiz gibi Kırklareli’nin güdük kalması dezavantaj gibi gözüküyor ama aynızamanda avantaj, yani hormonlu büyümektense büyümemesi ondan sonraki büyümeyi de kontrol altına almakta kolaylık sağlayacaktır. Aynı çerçevede de öyle projeler hazırladık. Diğer partilerin adayları onlarca proje hazırladı. Ben beş yılda beş büyük proje sözü ile yola çıktım. Evet, bizim şehrimizin çok sorunları var. Çözüm bekleyen çok sorunumuz var ama en acil olanları belirledik. İşte bir tanesi otopark problemimiz var. Araç trafiği yoğun, yaya trafiği yoğun ve kent sıkışmış artık dolayısı ile yollar almıyor ne yayayı ne araçları.

Seçim süresince siz Kırklareli’ne 5 proje sözü vermiştiniz. Bu projelerden bize biraz bahseder misiniz?

Kentimizin sorunları tabii ki var. Göreve gelmeden önceden sorunların tespiti konusunda kapsamlı bir çalışma yürüttük. Bu çalışmalarımız sonrası kentimizde başlıca sorunları belirledik...

OTOPARK


BUsorunlarımızdan bir tanesi otopark sorunu. Şehir merkezimizde ne yazık ki yeterli otopark alanı bulunmuyor. Bu sorunu, merkezi bir yere otopark yaparak çözeceğiz. Burası kapalı katlı otopark şeklinde, görüntü kirliliğine yol açmayacak bir yapı olarak inşa edilecek. Bu anlattıklarımı da belediye kaynakları ile yapmaya özel önem veriyorum. Eğer, yap-işlet devret modeli ile yapacak olursak, o yatırımı yapacak olan işletmeci elbette ki yüksek bedeller ile o hizmeti sunmak durumunda kalacak. Bunun önüne geçebilmek için, belediyemizin işletmesinin daha doğru olacağını düşünüyorum. Hatta Kırklarelispor'umuza sahip çıkmak adına işletmesini Kırklarelispor'a verebiliriz diye düşünüyorum. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor.

OTOGAR

BİR diğer ihtiyacımız otogar. Herkesin bildiği gibi bizim otogarımız artık kent içerisinde kaldı. Otogarımızı dışarıya taşımak istiyoruz. Ulaştırma Bakanı ile bir görüşme gerçekleştirdim ve otogarın şehir dışına taşınması için gerekli onayı aldım.

Onay belgesi de bizim elimizde. Tüm yazılar burada. Aldığımız belgede şu ifadelere yer veriliyor “Yapılacak olan planlama çalışmalarında belirtilen hususların dikkate alınması kaydı ile kuruluşumuzca herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.” Kamulaştırma işlemlerimiz tamamlanmak üzere. Ardından yap-işlet-devret modeli ile kentimize son derece çağdaş modern ihtiyaca uygun bir otogar kazandıracağız. Yeni otogarımızın yeri Dereköy ve Pınarhisar kavşağında bulunan 18,5 dönümlük arazide yer alıyor.

Şimdi kamulaştırmayı yapıyoruz. Bir iki ay içerisinde kamulaştırması bitecek. Yap-işlet-devret modeli ile bu otogarı Kırklareli'ne kazandıracağız. Bu proje ile Kırklareli halkı, hem modern otogara kavuşacak hem de otogarın kent içinde oluşturduğu trafik yoğunluğunu azaltmış olacağız.


KAPALI PAZAR YERİ

DEVAM eden bir projemiz de Kapalı Pazar yeri. Gerçekten ilimize yakışmayan bir görüntü var şu anda. Bunun için son derece çağdaş kapalı bir pazar yerine ihtiyacımız var. Bunun yerini de Süpürgeciler Sitesi olarak belirledik. 28 dönümlük araziye modern ve çağdaş bir Kapalı Pazar Yeri yapacağız. Firmalar bizlere proje sunumlarını yapıyorlar. Biz de bu projeleri değerlendiriyoruz. Amacımız, vatandaşlarımızın rahatça kullanabileceği bir pazar yeri yapmak. Hedefimiz, Kapalı Pazar Yeri'nin alt katının tamamını otopark yapmak. Bunun üzerine de Kapalı Pazar Yeri inşa etmek. Kapalı Pazar Yeri’nin dışa bakan bölümlerini dükkân yapmayı planlıyoruz. Vatandaşımız, otoparka aracını park ettikten sonra yürüyen merdivenlerle kapalı pazar yerine ulaşacak. Burada alışverişini yaptıktan sonra yine Pazar arabası ile aracına kadar rahatça gidebilecek. Tozdan, fırtınadan, çamurdan etkilenmeden hem vatandaşımız hem de pazarcı esnafımız sağlıklı koşullarda işlemlerini gerçekleştirecekler. Kapalı Pazar Yeri ciddi ve önemli maliyet isteyen bir proje… Biz burada cebimizden bir lira para çıkmadan aksine belediyemizin kasasına da hem nakit anlamda para koyarak hem de gayrimenkul anlamda portföyümüze katkılar yaparak, bu konuyu hayata geçirme kararlılığındayız. Bunun da gerekli düzenlemeleri imar düzenlemeleri yapıldı. Geçtiğimiz hafta itiraz süreleri bitti. Şimdi ihale aşamasındayız.

KENT PARK


İNSANLARIMIZIN egzoz kokusundan, trafik kaygısından uzak bir biçimde spor yapabilecekleri, sosyalleşebilecekleri çeşitli etkinlikleri gerçekleştirebilecekleri bir Kent Parkı’mız olacak dedik.

Alana ihtiyacımız vardı. Geldiğim günden bugün kadar ısrarlı ve kararlı çalışmalar neticesinde Karahıdır Korusu’nu 29 yıllığına Kırklareli Belediyemize kazandırdık. Sayın Orman ve Su İşleri Bakanı, Karahıdır Korusu’nun 29 yıllığına kiralanması için gerekli imzaları attı.

Bunu yaparken elbette ki kişisel diyaloglarımı kullandım. Ama ifade etmeliyim ki benim Belediye Meclisi’mde parti ayrımı gütmeksizin oy birliği ile bu kararı aldık. Özellikle, bu girişimimizde Adalet ve Kalkınma Partili arkadaşlarımın da kat
kılarının büyük olduğunu ifade ediyorum ve kendilerine teşekkür ediyorum. Tüm halkımızın gurur duyacağı şekilde Kent Park yapabilmek için çalışmalarımıza hızlı bir şekilde devam ediyoruz.

Burada en önemli faktör Kent Parkı’mızda amaçladığımız tüm fonksiyonların neler olacağı ve Kırklareli'mize özgü neleri gerçekleştirebileceğimizdir

Bu amaçla Türkiye’de bu konuda gerçekleştirilmiş Kent Parkları gezip görerek bilgi sahibi olmanın yanında, yurt dışında yapılan bu tür çalışmaları da takip edip inceliyoruz. Bu konuda deneyimli birçok uzmandan da görüş alıyoruz. Şu an için çalışmalarımız öncelikle planlama ve projelendirme konusunda yoğunlaştı. Çalışmalarımızın sonunda amacımız, Kırklareli’ni sadece Kırklarelili vatandaşlarımıza değil, başta Trakya insanı olmak üzere yurt içi ile yurt dışından gelen misafirlerimizin gurur duyacakları yaşamsal bir mekân haline getirmektir. Parkımızın içerisinde hobi bahçeleri, midilli atlarının yer alacağı bir bölüm, yönetim binası ve depolar, fitness alanı, izcilik kamp alanı, spor alanları, kır kahvesi, engelsiz kafe, restaurantlar, biyolojik gölet, çocuk oyun köyü, konser ve festival alanı, amfi tiyatro, kır düğün salonu, yerel ürün pazarı ve satış üniteleri, ana giriş ziyaretçi tanıtım merkezi, otopark, piknik alanları, bisiklet koşu yolları, halkımızın koru içinde gezdirileceği tren görünümlü özel araçlar, çocuk oyun alanları, büfeler, seyir terasları ve gölet iskele balık tutma alanı gibi yerlerin uygulanabilirliğini konuşuyor, fikir alışverişlerinde bulunuyoruz.

Bu konuda halkımızın önerilerini de bekliyoruz. Halkımızın bize sunacağı fikir ve öneriler ile gurur duyulacak Kent Parkı hayata geçirmeyi amaçlıyoruz. Hem sosyal hem ekonomik girdi yaratacak bu proje ile istihdam sorununu da azaltmış olacağız.

YARIN: “HİZMET BİNAMIZI REKTÖRLÜK ALANINA TAŞIYACAĞIZ”