Öğrenciler kuyrukta... Aile hekimleri isyanda

Öğrenciler kuyrukta... Aile hekimleri isyanda

Fotoğrafta görülen kalabalık bir 'tüp kuyruğu' değil... Öğrenciler aile sağlığı merkezlerinde uzun kuyruklar oluştururken, aile hekimleri isyan etti. İşte nedeni...

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Sağlık Bakanlığı ile yaptığı Okul Sağlığı İş Birliği protokolüne istinaden, yapılması gereken muayene ve izlem için öğrenciler aile sağlığı merkezlerinde uzun kuyruklar oluşturdu. Ancak bu uygulama aile hekimlerini isyan ettirdi. Konu ile ilgili açıklama yapan İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kutbettin Demir, ‘Bir öğrenciyi gerçek anlamda muayene etmeniz için 45 dakika gerekiyor ancak bu koşullarda böyle kapsamlı bir muayene yapmak imkansız!’ şeklinde konuştu.

‘UYGULAMA DOĞRU AMA…’

Öğrenciler kuyrukta... Aile hekimleri isyanda

Dr. Kutbettin Demir, yaşanan kaos ortamıyla ilgili şu açıklamaları yaptı:
“Öğrencilerimizin genel bir sağlık taramasından geçmesi, okullarda bu konuda gerekli önlemlerin alınması, öğrenci ve ailelere sağlık eğitiminin verilmesi, fiziksel aktivitenin arttırılması, beslenme sağlığı, sağlıklı ve güvenli bir ortamda eğitim verilmesi gibi gayet güzel, anlaşılabilir amaçları olan bu protokolün, sadece şekli olarak yerine getirilmesi, kime ne fayda sağlıyor sorusunu yanıtsız bırakmaktadır. Okul idarelerince protokol gereği yapılması gereken işlemlerin tümü yapılmış ve sadece aile hekiminin takibi kalmış bile olsa, bir çocuğun düzgün bir şekilde değerlendirilmesi, psikolojik açıdan sorgulanması, beslenme biçiminin konuşulması, arkadaş ve aile ilişkilerinin ev hayatının çözülmesi, fiziksel muayenesi ve tetkiklerinin alınması, her çocuk için 15 ila 45 dakika süren bir işlemdir. Böyle bir işlemin hiçbir planlama yapılmadan, okullar ile aile hekimleri arasında bağlantı kurulmadan, okul idarelerinin gün sınırlaması koyarak -şu tarihe kadar gidin bu formu aile hekiminize imzalatın-diyerek, yapılacak işlemi bir imzaya indirgeyerek yaptırmasına çalışmak, işgüzarlıktan öte gereksiz ve yanıltıcı bir iş gücü kaybıdır. Bu gerçeğin farkına varılmalı, eğer böyle bir yola girilecekse bu işlemin tüm ayaklarının koordine olduğu bir şekilde bu protokolün gerekleri yerine getirilmelidir. Göz boyamaya, kendimizi kandırmaya, bu arada da gerçekten birinci basamağa ihtiyacı olan kişilerin ulaşmasını zorlaştırmaya hakkımız yok.”

Bir an önce gereken yapılmalı diyen Dr. Demir, “Öncelikle bu taramalar durdurulmalı, ilgili taraflarla konu konuşulup herkes için en doğru, en önemlisi de çocuklarımızın gerçekten faydasına olacak şekilde uygulama düzenlenmelidir. Bu kuyruk sağlık değil hastalık sebebidir. Önlem alınmalıdır.” dedi.