Sayıştay raporunda ortaya çıktı: Ege Üniversitesi'nde skandal

Sayıştay raporunda ortaya çıktı: Ege Üniversitesi'nde skandal

15 yıldır doğalgaz kullanıyorken kömürlü kazan ihalesi yapıldı. Diş Hekimliği ek binası yapılsın diye üç kez ihale yapıldı ama iş bir türlü bitmedi.

Kamu üniversiteleri özellikle bünyesinde tıp fakültesi bulunanlar finansal sıkıntı yaşar, tıbbi malzeme ile ilaç borçlarını ödemekte zorlanırken, yapı işlerinde durumun tam tersi olduğu sayıştay raporları ile belgelendi.

Cumhuriyet'ten Olcay Büyüktaş imzalı habere göre, Sayıştay raporundan anlaşıldığına göre Ege üniversitesi (EÜ) Yapı İşleri Daire Başkanlığı, kamuyu zarara uğratacak şekilde inşaat, tadilat ve onarım işlerinde inşaat şirketlerine haksız ödeme yaptı.

Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu ile merkezi ameliyathane binası yapım işinde maliyetin olması gerekenden yüksek gösterildiği, Diş Hekimliği Fakültesi ek binasının yapım işi için üç ihale yapılmasına karşın bitirilmediği, üniversitede 15 yıldır doğalgaz kullanmasına rağmen kömürlü kazan ihalesi yapıldığı, Kadın Sorunları Araştırma Merkezi binası tadilat ve onarım işinde ise yapılmamış işyapılmış gibi gösterildiği ve aynı iş için iki kez ödeme yapıldığı ortaya çıkarıldı.

Ege Üniversitesi 2018 yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporunda, başta Yapı İşleri Daire Başkanlığı (YİDB) olmak üzere kamuyu zarara uğratan ve mevzuata uygun olmayan usulsüz uygulamalara ilişkin bir dizi saptama yer aldı. Özetle şöyle:

-EÜ Merkezi ameliyathane binası yapım işi maliyeti mevzuata uygun belirlenmedi.

-Diş Hekimliği Fakültesi ek binasının üç yapım ihalesi yapıldı. Maliyet aşırı yükseldi. İş bitmedi kamu zararı oluştu.

-Üniversite bünyesinde süresi geçtiği halde kesin kabulü yapılmamış 46 adet yapım/onarım işi yer aldı.

-2012’de EÜ Kadın Sorunları Araştırma Merkezi Binası Tadilat ve Onarımı İşi için yüklenicisine sözleşme bedelinin tamamı ödenmesine karşın aynı yer için aynı imalat kalemleriyle ikinci bir ihaleye çıkıldı. İş ikinci ihale kapsamında tamamlandı. Aynı iş için iki kez ödeme yapıldı.

-2012’de bitirilmesi gereken iş, denetimin yapıldığı 2019 yılı itibarıyla geçici ve kesin kabul işlemlerinin halen yapılmadığı için incelemeye alındı.