Sigara tüketiminde rekor artış

Sigara tüketiminde rekor artış

Tarım ve Orman Bakanlığı'nca yayımlanan 2018 yılı tütün mamulü istatistiklerine göre, geçen yıl sigara tüketimi yüzde 12 oranında arttı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayımladığı 2018 yılı tütün mamulü istatistiklerine göre, geçen yıl sigaranın üretimi 172 milyar adet, iç satışı 118,5 milyar adet, ihracatı 49,5 milyar adet olarak açıklandı. Bir önceki yıla göre sigara üretimi yüzde 10, iç satışı yüzde 12 oranlarında arttı. İhracat artışı ise yüzde 0 olarak belirtildi. 

ARTIŞI GETİREN TEŞVİKLER

2018'de sigara tüketiminde gerçekleşen yüzde 12'lik rekor artışın, diğer bir deyişle bir önceki yıla göre 12,3 milyar adet (616 milyon paket) daha fazla sigara tüketilmiş olmasının arkasında, tütün şirketlerine verilen yatırım teşvikleriyle gerçekleşen üretim kapasitesi artışları, şirketlerin denetimsiz reklam ve tanıtım uygulamaları, tütün kontrolü önlemlerinin gevşetilmesi, yüksek kârlı ve kayıtsız nargile kafeciliğinin önünün açılmasının yanı sıra, uygulanan vergi politikalarıyla sigara fiyatlarının 2018 yılında reel anlamda ucuzlaması var.