Suriyeli eyleminde olay çıktı: Polis müdahalesi gecikmedi

Suriyeli eyleminde olay çıktı: Polis müdahalesi gecikmedi

İstanbul'un Fatih ilçesi Saraçhane semtinde toplanmak isteyen Suriyeli grubun karşısına çıkan ve "Türkiye Türk’tür Türk kalacak" şeklinde slogan attan grup arasında arbede yaşandı.

İstanbul Valiliği tarafından alınan "İstanbul dışında ikameti olan ve İstanbul'da bulunan Suriyelilerin kayıtlı oldukları şehre geri dönmeleri için mühlet" kararını protesto etmek isteyen ÖZGÜRDER, Mülteci Hakları Derneği, MAZLUMDER ve Hukukçular Derneği, Saraçhane Parkı'nda toplandı.

Basın açıklaması ve sloganlar sırasında eyleme tepki gösteren bir grup, protestoculara saldırdı. Eylemcilerin karşılık vermesiyle büyüyen arbedeye polis biber gazı ile müdahale etti. 10’u aşkın kişi gözaltına alındı. 

Açıklama öncesi parkın çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Eyleme Suriyelilerin katılacağı söylentisi nedeniyle parkın çevresinde ülkücü gruplar da toplandı. Ancak kimlik kontrolü yapan polis Suriyelilerin parkın içerisine almadı. 

Eylemde, “Muhacir gardiyan değil Ensar olalım”, “İçişleri Bakanlığı’nın muhacirlere yönelik baskıcı yasakçı uygulamalara hayır” pankartı açılırken, “Kendin için istediğini kardeşin için de iste”, “Milliyetçilik cahiyilesine karşı tek bir ümmetiz”, “Muhacire Ensar ol”, “Farkımız yok insanız, ümmetimiz, kardeşiz”, “Yeryüzü ve gökyüzü ve hayat herkesin” dövizleri taşındı. Basın açıklamasının yapılacağı sırada ise bir yurttaş eylemcilere tepki gösterdi. Eylemciler ise yurttaşı darp etmeye kalkıştı. Polis tepki gösteren yurttaşı gözaltına aldı. Ancak parkın dışında bekleyen grubun eylemcilere yönelik saldırısı açıklama boyunca defalarca kez devam etti.

Suriyeli eyleminde olay çıktı: Polis müdahalesi gecikmedi

POLİSE SALDIRILDI

Arbede sırasında polis, açıklama yapan grupları sakinleştirmek isterken aynı gruptan bir kişi polise yumruk attı. Yumruk atan şahıs polisler tarafından gözaltına alındı. Basın açıklamasında ortak basın metni dağıtıldı.

“İçişleri Bakanlığı’nın Suriyeli muhacirlere vönelik başlattığı uygulamalar, zulümden ve katliamdan kaçarak Türkiye’ye sğınmış insanlar için bir korku atmosferi oluşturmuş haldedir. İstanbul’da ikameti bulunmayan Suriyelilerin ikamet aldıkları illere geri gönderilmesi kararı büyük sıkıntılara yol açabilecek bir düzenlemedir. Birçoğu iş imkânı bulamadıkları için ikamet illerden ayrılıp İstanbul’a gelmiş bulunan bu insanları hiçbir iş güvencesi, barınma imkân sağlanmadan aileleriyle birlikte geldikleri yere göndermek açlığa, sefalete sürüklemek anlamına gelebilir."