TBMM önündeki Atatürk anıtı yıkıldı

TBMM önündeki Atatürk anıtı yıkıldı

TBMM önündeki anıtsal değeri olan Atatürk Meydanı, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından çevre düzenlemesi gerekçesiyle yıkıldı.

TBMM önündeki anıtsal değeri olan Atatürk Meydanı, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından çevre düzenlemesi gerekçesiyle yıkıldı. Daha önce bakımsızlığıyla da gündeme gelen meydanda bulunan ve ‘cumhuriyet’i simgeleyen çelik su öğesi vinç yardımıyla söküldü.

Bu su öğesinin karşısındaki bulunan, Türkçe ve İngilizce “Atatürk Meydanı, 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edildi. Ankara Milletvekili Mustafa Kemal Atatürk Cumhurbaşkanı seçildi. Devletin adı da Türkiye Cumhuriyeti oldu” ifadelerinin yer aldığı mermer duvardaki yazılarının da söküldüğü görüldü.

Diken’in haberine göre; Mimarlar Odası Ankara Şubesi Atatürk Meydanı’nın yıkılmasına sert tepki gösterdi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “TBMM önündeki Atatürk meydanı ve anıtı yıkılıyor. Muhalefet nerede?” dedi.

Candan, şöyle devam etti: “Cumhuriyet rejimi ve bu rejimin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e ait her simgeyle kavga eden, yok eden, tahammül bile edemeyen zihniyetle karşı karşıyayız. 13 Eylül 2017 itibariyle başkentte uluslararası tanınırlığı yüksek projelerinden biri olan, anıtsal değeri bulunan Atatürk Meydanı imha edildi. TBMM’nin ve milletvekillerinin gözlerinin önünde yıkıldı.”

BELEDİYEDEN AÇIKLAMA

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Atatürk Meydanı ve Anıtı ile önündeki havuzun tadilattan geçirildiği, havuz kısmı, fıskiye sistemi ve mermerleri yenileme çalışmalarının halen sürdüğü ifade edildi. 

Anıt üzerindeki yazıların sökülemeyecek şekilde yeniden yazılacağı, yenileme çalışmalarının yaklaşık iki ay süreceği belirtildi. 

TBMM önünde bulunan Atatürk Meydanı ve Anıtı'nın yıkıldığı yönündeki iddiaların ise gerçeği yansıtmadığı kaydedildi.