Vatandaş isyan ediyor... Köprüyü kullanmayana da ceza

Vatandaş isyan ediyor... Köprüyü kullanmayana da ceza

İstanbul'un iki yakasını bir araya getiren ve trafiği önemli ölçüde rahatlatacak iddiasıyla açılışı yapılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü; köprüden hiç geçmeyen vatandaşa da ceza kesiyor. Son günlerde vatandaşlardan gelen şikayetler artmaya başladı. Her gün milyonlarca kişi İstanbul’da aracıyla yollara çıkıyor.

İstanbul'un iki yakasını bir araya getiren ve trafiği önemli ölçüde rahatlatacak iddiasıyla açılışı yapılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü; köprüden hiç geçmeyen vatandaşa da ceza kesiyor. Son günlerde vatandaşlardan gelen şikayetler artmaya başladı.
Her gün milyonlarca kişi İstanbul’da aracıyla yollara çıkıyor. Özellikle köprüleri kullanan sürücüler Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) veya Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) kullanıyor. Avrupa'dan Asya'ya veya tam tersi istikamet için 3 köprü ve birde tünel bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de  İstanbul’un iki kıtasını birbirine bağlayan Yavuz Sultan Selim Köprüsü… 

SON ÖRNEK TEKİRDAĞ

Bu durumun son örneği Tekirdağ’da bir vatandaşın başına geldi. Vatandaşa hiç geçmediği köprü için  bin liralık ceza geldi. Bunun üzerine Yavuz Sultan Selim Köprüsü yetkilileri konu ile ilgili açıklamada bulundu. Yetkililer araçlardaki plakaların kirlenmesi, standart olmayan plaka kullanılması, hız sınırlamalarının aşılması veya gişelerdeki talimatlara uygun davranışlarda bulunmaması gibi nedenler ile bu şekilde olayların yaşandığını söyledi. Tekirdağ’da yaşanan olay için ise yetkililer, plakanın yanlış anlaşıldığını ve cezanın durdurulduğunu belirtti.

GEÇMEDİĞİ KÖPRÜ İÇİN CEZA YEDİ

Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde yaşayan bir vatandaş otomobiliyle Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden kaçak geçiş yaptığı gerekçesiyle kesilen yaklaşık bin lira cezayı görünce şok oldu. Malkara’da berberlik yapan 55 yaşındaki İbrahim Şengider’in 59 VE 497 plakalı otomobiline, İstanbul Kuzey Marmara 3. Boğaz Köprüsü'nden çok sayıda kaçak geçiş yaptığı gerekçesiyle yaklaşık 1000 TL’ye yakın ceza kesildi.
Ceza dökümünü okuduğunda şok olan İbrahim Şengider, otomobiliyle İstanbul’a dahi gitmediğini söyledi. Şengider, plakasının sahtesinin çıkarılmış olabileceğini öne sürdü. Mağdur olduğunu ifade eden İbrahim Şengider, “Ben arabamla köprüden geçmeyi bırakın, İstanbul’a dahi gitmedim. Şahsıma gelen cezayı kabul etmiyorum. Gerekli hukuki yollara başvuracağım” dedi.


UYGULAMA HER YERDE AYNI

Geçmediği köprü için ceza yiyen vatandaşın haberi üzerine Yavuz Sultan Selim Köprüsü yetkili firmalarından bir açıklama geldi.  IC içtaş ve Astaldı firmalarından yapılan açıklamaya göre; Plakalardaki kirlenme, standart olmayan plaka kullanılması, hız sınırlamalarının aşılması ve gişelerdeki talimatlara aykırı manevra gibi nedenlerden dolayı yanlış plaka okunması benzeri vakalar tarafımızdan düzeltilerek tahakkuk, Otoyolu kullanan gerçek plaka numarasına yöneltilmektedir. Bu uygulama Şirketimiz dâhil olmak üzere, Ulusal Ücret Toplama Sistemi'nin kullanılmakta olduğu tüm otoyol ve tünellerde aynı biçimde sürdürülmektedir. “denildi.


PARA CEZASI DURDURULDU

Açıklama’nın devamında cezanın iptal edildiği bildirilirken şu ifadeler kullanıldı; ” Kamuoyuna yansıyan ve 59 VE 497 plakalı araç özelinde gündeme getirilen iddialar tarafımızca araştırılmıştır. 09.02.2018 tarihi itibariyle bir kısım görsel ve yazılı basına yansıyan ve habere konu olan araç özelinde Şirketimiz nezdinde yapılan incelemeler sonucunda, geçişi yapan araca ilişkin tahakkukun, sistemlerin yanıltılması suretiyle 59 VE 497 sayılı plakaya yansıtıldığı tespit edilmiştir. Bu nedenle habere konu olan araca yönelik ihlalli geçiş ve para cezası gibi işlemler durdurulmuştur.”