Zeytinde 4 kat verim artışı sağlandı

Zeytinde 4 kat verim artışı sağlandı

Zeytin tarımında verim ve kaliteyi artırmak amacıyla Balıkesir’in Gömeç ilçesinde gerçekleştirilen yeni üretim biçimi faydasını gösterdi.

Zeytin tarımında verim ve kaliteyi artırmak amacıyla Balıkesir’in Gömeç ilçesinde gerçekleştirilen model üretim alanı uygulamasında, toprak analizi sonuçlarına göre hazırlanan bilinçli bitki besleme programı sayesinde arazide yağlık zeytinde ağaç başına 60 kg üzerindeki hasatla ‘var yılı’ndaki il ortalamasına oranla 2,5 kat ve Türkiye ortalamasına göre ise 4 kat verime ulaşıldı.

Balıkesir’in Gömeç ilçesindeki bir zeytin bahçesinde düzenlenen hasat günü etkinliğinde, bilimsel yöntemlerle zeytin tarımında ulaşılan verim sonuçları paylaşıldı. GÜBRETAŞ’ın uyguladığı dengeli bitki besleme programı sayesinde Gömeç’in Dursunlu Mahallesi’nde bir önder üreticiye ait 9 dekarlık arazide, yağlık zeytinde ağaç başına 60 kg üzeri hasatla ‘var yılı’ndaki il ortalamasına oranla 2,5 kat ve Türkiye ortalamasına göre 4 kat verime ulaşıldı.

Zeytine elverişli iklim ve arazi koşullarına sahip olan Türkiye’nin zeytin üretimi ve ticaretinde dünyadaki en büyük 5 ülkeden biri olduğunu belirten Genel Müdür Yardımcısı Metin Özyürek, “Bu üründe sahip olduğumuz potansiyeli daha iyi değerlendirebildiğimiz takdirde zirveye yükselmek ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamak mümkün. Zeytin ticaretindeki potansiyelimizi değerlendirmenin yolu verim ve kaliteyi arttırmaktan, bunun yolu da bilinçli tarımdan geçiyor” dedi.

Özyürek, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Geçen yıl 18 noktada yaptığımız model üretim alanı uygulamasının sayısını 2019 yılında katlayarak artırdık. Yaygın üretimi yapılan 13 çeşit tarımsal ürün için bu yıl toplam 30 farklı noktada model üretim alanı kurduk. Bu alanlardan 27 tanesi ülkemizin değişik noktalarında yapılırken, iki tanesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ve biri Azerbaycan’da yapıldı. Bu model üretim alanlarındaki çalışmaların sonuçlarını ise hasat zamanı bölgedeki önder çiftçilerimiz ve kamuoyuyla paylaşıyoruz.”