Varlık Fonu’nda kim kazanacak?

Savcı Bharara, görevini bırakınca Rıza Sarraf konusu ülke gündeminden de düşmüştü ancak son gelişmeler ‘yolsuzlukları’ tekrar Türkiye gündemine soktu.

Gazetelere yansıyan haberlere, davanın yargıcı Richard Berman, Halk Bankası’nın iyice öne çıktığını söyledi. Davanın ana konusunu ise İran’a yönelik Amerikan yaptırımlarını delmek, banka dolandırmak ve kara para aklamak oluşturuyor. İddianameye eklenen belgelere ve dava dosyasına göre, defalarca uyarı yapılmasına karşın Halkbank aracılığıyla suç işlenmeye devam edildiği belirtiliyor. Hatta 17-25 Aralık süreci yaşanmadan önce ABD’li yetkililerin Türkiye’ye gelerek Halk Bankası yöneticileriyle görüşüp uyarılarda bulundukları da dava dosyasında yer alıyor. Türkiye’den yükselen tepkiler, her zaman olduğu gibi siyasi. Bunun Türkiye’ye karşı atılmış bir adım olduğundan tutun “ABD’nin ambargosu bizi ilgilendirmez”e kadar birçok demeç verildi. İlk argümanı geçelim ama “ABD’nin ambargosu bizi ilgilendirmez” gerekçesinin gerçeklerle ilgisi yok. Maalesef, herkesi ilgilendiriyor.

Yolsuzluklar ortaya çıktığında bakanlar, çocukları, banka müdürlerinin “savcılığı”na soyunmak yerine yasal süreç işlemiş olsaydı bugün dünya arenasında böylesi suçlamalara maruz kalmak, bunları savuşturmak için ‘komik’ gerekçeler öne sürmek zorunda kalınmazdı. Böylece para kutuları, para sayma makineleri, yüzbinlerce euroluk saatler sorusu yıllarca arkanızdan gelmezdi. Tabii olması gereken, olması istenen bu... İşin uzandığı yer çok daha derin olduğu için mi üstü kapatılmaya çalışıldı, bilemiyoruz. Ancak o dönemde yasal süreç işletilmiş olsaydı ABD’de yıllarca sürecek ve dallanıp budaklanacak bu dava olmazdı.

Fonun başına kim atanacak?

Türkiye’de kamunun elindeki tüm varlıkların sahibi olan ve çokça da eleştirilen Varlık Fonu’nda sular durulmuyor, fonun başkanı Mehmet Bostan görevden alındı. Vakıf Emeklilik Genel Müdürü iken Turkcell’e yönetim kurulu üyesi olarak atanan Bostan’ın kamudaki yükselişi hızlı oldu. Önce Özelleştirme İdaresi’ne başkan oldu, ardından da Varlık Fonu’nun başına getirildi. Dün de görevden alındı. Kulislere Erdoğan-Yıldırım ekiplerinin çekişmesi olarak yansıdı bu gelişme, doğruluk payı yüksek. Bu saptamaya bir destek de ben vereyim istedim. Bostan ile şu anda THY’nin başında olan İlker Aycı arasında uzun yıllardır ciddi bir rekabet var. Hatta THY’nin Varlık Fonu bünyesine alınacağı ortaya çıktığında bu rekabeti bilenler, “Bostan, yarışta öne geçti” yorumunu yapmıştı. Yakında Aycı (tabii gerekli desteği bulursa) Varlık Fonu’nun başına geçerse 3 puanlık bir adım atmış olacak ve bu kez rakibinin önüne kendisi geçecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar