Yandaş gazetecilik eşittir cahillik mi?

Tarihin “Gazeteciliğin ayaklar altına alındığı” dönem olarak not edeceği günler yaşıyoruz. Gazetelerin, gazetecilerin “ya bizdensin ya onlardan” sınıfına ayrılması bir yana gönüllü olarak saf tutanlar hatta saflarını açıkça beyan edenler var. Durum böyle olunca da yaptığın işe, okurlarına saygın da kalmıyor. “Seninkilerin” haklı olması, haklı çıkması için gerçekleri göz göre göre saptırıyorsun. Ama bizim basın sınıf atladı. Haberleri taraflı yazmak, gerçekleri görmezden gelmek vs artık sıradanlaştı. Şu sıralar revaçta olan, yalan haber yapmak, gerçekleri çarptırmak. Buna da tamam, misyonun bu diyelim ama kardeşim bunu da düzgün yap bari, en azından eline yüzüne bulaştırma, ülkeye madara olma…

Havuz medyasının iki önemli silahşörü olan Sabah ve Takvim gazeteleri son 15 günde yaptıkları iki haberle, iletişim fakültelerinde ders olarak okutulacak komikliklere imza atıyor.

Sabah Gazetesi’nin pazartesi günkü nüshasındaki haber “cahil gazeteci nasıl olunur”un yanıtı sanki. Haberde "Boydak Holding’deki aramasını sürdüren polis, holding bünyesinde SAP adı verilen bir işletim sisteminin kullanıldığını belirledi. Yazılımın İpek Koza Grubu ve Kaynak Holding’de kullanılan yazılımla bire bir aynı olması dikkat çekti" ifadelerine yer verildi.

Aynı haber, Takvim gazetesinde daha da genişçe işlenmiş.

Aynen aktarıyorum:
“Boydak Holding'deki aramasını sürdüren polis, holding bünyesinde SAP adı verilen bir işletim sisteminin kullanıldığını belirledi. Ankara’dan gelen siber polisler sistemi mercek altına alındı. Holdingde kullanılan yazılımın İpek Koza Grubu ve Kaynak Holding’de kullanılan yazılımla birebir aynı olması dikkat çekti. Siber polisin sistem üzerinde yaptığı ilk incelemede, holdingden FETÖ medyasına reklam ve sponsorluk adı altında ciddi para akışları yapıldığı tespit edildi.”

Peki nedir bu SAP? Yanıtını gazetemizin teknoloji editörü Serhat Ayan’dan dinleyelim: “SAP, bir yazılım. System Analyse und Programmentwicklung (sistem analizi ve yazılım geliştirmesi) kelimelerinin kısaltması. Alman temelli bir firma… 190 ülkede 300 bini aşkın müşterisi var. 80 milyonu aşkın kişi, bulut üstünden bu sistemi kullanıyor. 130 ülkeye yayılmış 77 bin çalışanı var. 2015 yılında yaklaşık 21 milyar Euro gelir elde etti. Şirket için kaynak planlamasının etkin bir yazılımı SAP.”

Yani, Türkiye’deki büyük holdinglerin, şirketlerin tamamı kullanıyor. Hatta Sabah Gazetesi ve Takvim’in bağlı olduğu Turkuvaz Medya da bu sistemi kullanıyor. Cumhurbaşkanının damadı Berat Albayrak’ın bir dönem CEO’luğunu yaptığı Çalık Holding de bu sistemi kullanıyor hatta SAP’tan ödül bile almışlığı var.

Saçmalık bununla bitmiyor…
23 Şubat tarihli Takvim gazetesinde İzmir’in Selçuk ilçesinin belediye başkanının açıklamalarına tam sayfa ayrılmış. Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, ilçelerine gelen turist sayısını artırmak için dev bir Meryem Ana heykeli yapacağını açıklayınca Takvim Gazetesi haberi, “Heykeltıraş” başlığı ile verip, “CHP yine kendi gündemine girdi. İzmir Selçuk’un CHP’li belediye başkanı Zeynel Bakıcı tarih yatırımı için sınır ötesine geçti. İlçeye dev Meryemana heykeli dikeceğini söyledi. Örnek olarak da Brezilya’daki kurtarıcı İsa heykelini gösterdi” ifadelerini kullandı.     

Oysa dalga geçtikleri belediye başkanı CHP’li değil, AKP’li…
Durum ortaya çıkınca haber, gazetenin internet sitesinden çıkarıldı ama hafızalarda yerini aldı.

Bu arkadaşlara CHP’li olarak gösterdikleri AKP’li Selçuk Belediye Başkanı’nın sorusunu sormak istiyorum:
“Araştırsalardı burada AKP’li bir belediye başkanının görev yaptığını görürlerdi. Bir değerlendirme ve analiz yaparken hiç mi araştırma yapılmaz?”

Sayın Başkan, ağaçla röportaj yapan bir gazeteden söz ediyoruz?

Önceki ve Sonraki Yazılar