Aç karnına yediğinizde etkisi tavan yapıyor! Kalsiyum, demir, B1, B2, B6 ve C vitamini deposu

Aç karnına yediğinizde etkisi tavan yapıyor! Kalsiyum, demir, B1, B2, B6 ve C vitamini deposu

Kalsiyum, demir, B1, B2, B6 ve C vitamini açısından son derece zengin olan kuru üzümü tükettiğinizde inanılmaz faydalar sağlıyor.

İnsan sağlığı için birçok doğal yönteme başvuruluyor. Kuru üzüm de bunlardan birisi. Kuru üzüm, sağlığa faydalı olan besin kaynaklarından biri. Üzümün içindeki nemi ve sıvıyı kaybedip kurutulması ile elde edilen bu besin, vitamin değerleri ile enerji kaynağı olmakla beraber çeşitli faydaları da ardından getiriyor. Peki, kuru üzümün faydaları nelerdir?

ekran-goruntusu-2024-01-22-204325.png

KURU ÜZÜMÜN FAYDALARI NELERDİR? 

Kuru üzüm, doğal şeker içeriğiyle hızlı bir enerji kaynağı. İçerdiği glukoz ve fruktoz, vücuda anında enerji sağlayarak yorgunluğu hafifletici etki gösteriyor. Antioksidanlar açısından da zengin olan kuru üzüm, serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını önlüyor, bağışıklık sistemini güçlendirip yaşlanma sürecini yavaşlatıyor.

SİNDİRİM VE BOŞALTIMA KATKI

Lif bakımından zengin olan kuru üzüm, sindirim sistemini anında düzenlemeye başlıyor. Lif, bağırsak hareketliliğini artırarak kabızlık sorunlarına karşı doğal bir çözüm sunuyor. Böylece bağırsak florası güçlenerek kabızlık sorunu ile karşı karşıya kalma riski de düşüyor.

ekran-goruntusu-2024-01-22-204329.png

VİTAMİN, MİNERAL, KALSİYUM FIŞKIRIYOR 

Kuru üzüm, kalsiyum ve bor minerallerini içeriyor. Bu mineraller, kemik sağlığını destekleyerek osteoporoz riskini azaltarak kemik yoğunluğunu artırabiliyor. B vitamin grubu bakımından da zengin olan kuru üzümü günde bir avuç yiyerek sağlıklı ve güçlü bir bağışıklık sistemine ulaşmak mümkün oluyor.

DEMİR EKSİKLİĞİNE SON

İçerdiği demir ile enginleşen kuru üzüm, kan hücrelerinin üretimine katkı sağlıyor. Demir eksikliğini önleyerek anemi riskini azaltan bu besin, sık görülen vitamin eksikliklerinin önüne geçerek de daha sağlıklı bir bağışıklığı destekliyor.

ekran-goruntusu-2024-01-22-204338.png

Vücuttaki sıvı dengesini düzenleyen ve kan basıncını kontrol eden potasyum da kuru üzüm içerisinde bol bol bulunan değerlerden biri olarak öne çıkıyor. Kuru üzümde bulunan potasyum, kalp sağlığını destekliyor, damar tıkanıklarını engelliyor.

Kuru üzüm, A, C, ve K vitaminlerini içeriyor. Bu vitaminler, göz sağlığını koruyor, bağışıklık sistemini güçlendirip kan pıhtılaşmasını düzenliyor.

YAĞ YAKIMINI HIZLANDIRIYOR 

İçerdiği doğal şekerler ve vitaminler sayesinde kuru üzüm, metabolizmayı hızlandırıyor. Bu özellik, kilo kontrolüne katkı sağlıyor. Diyetisyenlerin de muhakkak listelere eklediği kuru üzüm, 1 avucunda tabaklarca yemek yerine tek seferde gerekli vitaminleri almanızı mümkün kılıyor. Üstelik düşük kalorisi de yine diyetisyenlerin bu besine sık işaret etmesini sağlıyor.

ekran-goruntusu-2024-01-22-204344.png

ANTİKANSER ETKİSİ 

İçerdiği polifenol ve flavonoidlerle, kuru üzüm anti-kanser özelliklere sahip. Bu bileşenler, kanser hücrelerinin oluşumunu engelleyerek çok daha uzun ve sağlıklı bir ömür sürmeye yardımcı oluyor.

KURU ÜZÜM NE KADAR ARAYLA VE NASIL TÜKETİLMELİ? 

Kuru üzümü direk tüketmek dışında, yoğurt, salata, kefir, tahıl karışımları veya smoothie gibi farklı besinlerle kombinleyerek günlük diyetinize eklemeniz mümkün oluyor. Tüketim miktarına dikkat edilmesi ve doğal şeker içeriği nedeniyle aşırıya kaçmamaya özen gösterilmesi gerekiyor.

ekran-goruntusu-2024-01-22-204348.png

Kuru üzümü sıcak su içerisinde bekletip şişirdikten sonra tüketerek de etkisini artırmak mümkün oluyor. Bu besinle ilgili herhangi bir alerjik riski olanların, hamilelerin ve kronik hastalığa sahip kişilerin ise besini doktor gözetiminde tüketmesi öneriliyor.