
Akrepten korunmanın yolları! Akrep soktuğunda ne yapılmalı?
Sıcak havaların artmasıyla yurt genelinde akrep sokma vakalarında büyük oranda artış yaşandı. Peki akrepten, akrep sokmasından nasıl korunulur?
Sıcak yaz havalarıyla birlikte yurt genelinde akrep sokma vakalarında hızlı artış yaşandı. Hastanelere akrep sokma kaynaklı başvuran sayısındaki artış paniğe yol açarken, birçok vatandaş akrep sokmasına karşı korunmanın yollarını araştırmaya başladı.
Peki, akrepten korunmanın yolları nelerdir? Akrep sokmasına karşı ne yapılabilir? İşte yanıtı...
AKREPTEN KORUNMANIN YOLLARI
Akrepten korunmanın birçok yolu vardır. Özellikle evinizde böyle bir risk varsa ilk yapmanız gereken duvarlardaki, kapılardaki ve pervazlardaki çatlaklar ile boşlukları silikon kalafatla doldurun.
Lavanta kokusu, tarçın ve nane yağı gibi bitkiseller de akreplerin hoşlanmadığı kokulardandır. O nedenle bu ürünleri rahatlıkla kullanabilir, evinizdeki akrep tehlikesini savuşturabilirsiniz.
Temizlik, temiz ortam akreplerin nefret ettiği bir şeydir. O yüzden çöp kutularını sık sık boşaltmaya dikkat edin. Yere düşen yiyecek kırıntılarını anında süpürün ve bulaşıkları bekletmeden yıkayın.
AKREP SOKMASINA KARŞI NE YAPILIR?
Akrep, kuyruğundaki iğneyi batırarak zehrini enjekte eder. Akrep, iğnesini batırdığında zehrinin tamamını zerk etmez. Bu yüzden ülkemizdeki akrep sokmalarının büyük kısmı hayati sonuçlara yol açmaz.
AKREBİN SOKTUĞU YERİ EMMEYİN, KESMEYİN!
Bazı doğru bilinen yanlışlardan ise kaçınmak gerekir. Akrep sokması sonrasında emme, kesme, ateşe tutma tarzında şeyler yapılmamalıdır. Akrep sokması sonrası ısırılan yerde ağrı, yanma, sık olmasa da uyuşukluk hissi meydana gelebilir. En sık rastlanan belirti ise genelde yanma şeklinde ağrı olarak karşımıza çıkar. Ağrı genellikle birkaç saat içinde en üst düzeye ulaşır, nadiren 24-48 saat sürer.
TETANOZ AŞISI VE TEDAVİ SÜRECİ
Akrep sokma kaynaklı acil servise başvuran hastalarda, sokulan bölgenin, kalp hizasının altında tutulması, zehrin yayılmaması için hareketin azaltılması, sokulan bölgeye soğuk uygulama yapılması ve iğne deliğinin ovalanmadan antiseptik sıvılarla bastırmadan silinmesi, tetanoz aşısı yapılması ilk plandaki uygulanmalardır. Ardından ileri tedaviler için evreleme yapılmalıdır.