Akupunktur...Mide, eklem ve romatizma ağrılarını dindiren yöntem

Akupunktur...Mide, eklem ve romatizma ağrılarını dindiren yöntem

Akupunktur, binlerce yıl önce ilk kez Eski Çin'de uygulanan bir tedavi yöntemi olmasına rağmen günümüzde hala birçok insan tarafından ağrı giderme amaçlı bu yönteme başvuruluyor.

Akupunktur yönteminde kıl kadar ince iğneler vücudun yüzeyindeki belirli noktalara batırılır. Sonra bu iğneler hafifçe döndürülerek, ısıtılarak ya da zayıf bir elektrik akımıyla uyarılarak omurilik ve beyne giden sinirlere mesajlar gönderilir. Beyin bu mesajları alınca, ağrıyı hafifletmeye yarayan kimyasal maddelerin açığa çıkmasını sağlar.

Aslında akupunkturun hangi yolla etki yaptığını kimse tam olarak açıklayamıyor. Kesin olan tek şey, vücuttaki bir noktaya batırılan bir iğnenin belirli bir tepki yaratarak başka bir noktadaki ağrı duyumunu bastırdığıdır.

VÜCUTTAKİ DENGENİN YENİDEN SAĞLANMASI İÇİN AKUPUNKTUR YAPIYORLARDI

Eski Çinliler "soluk" ya da "hüç" anlamındaki ki'i sözcüğüyle adlandırdıkları yaşamsal bir enerjinin varlığına inanıyorlardı. Vücuttaki organların çalışmasından sorumlu olan bu enerji, vücudun iki yanındaki 12 meridyen ya da özel yollar boyunca akıyordu. Ayrıca vücutta, yin dedikleri bir eksi ya da edilgen güç ile yang dedikleri bir artı ya da etkin güç vardı. Vücuttaki organlar iyi çalıştığı sürece bu iki güç tam denge halindeydi. Bir insan hastalandığı ya da ağrı duyduğu zaman, vücudundaki yin-yang dengesinin bozulduğunu düşünüyor ve dengeyi yeniden kurmak için akupunktur yöntemine başvuruyorlardı. Akupunkturun amacı, enerjinin azaldığı noktalara daha çok enerji akmasını sağlamak, buna karşılık enerjinin fazla olduğu noktalara enerji akışını engellemekti.

VÜCUTTA 365 TANE AKUPUNKTUR NOKTASI VAR

Bugün akupunktur uygulayan doktorlar hala Eski Çinliler'den kalma şemaları kullanırlar. Bu şemalar iğnelerin vücuttaki hangi noktalara batırılması gerektiğini gösterir. Meridyenlerin vücut yüzeyine değdiği yerlerde bulunan 365 tane akupunktur noktası vardır. Günümüzde, akupunkturla tedavi öğrenimi görmüş olan birçok doktor, mide, eklem ve romatizma ağrılarını dindirmek ya da uykusuzluk çeken kişilere yardımcı olmak için bu yöntemi uygular. Bununla birlikte, akupunktur bütün ağrıların tedavisinde etkili bir yöntem olmadığı için her hastalıkta bu yöntemden yarar umulmaz.