Ampul mü ateş böceği mi? Hangisi bir odayı daha çok aydınlatır? Çok şaşıracaksınız...

Ampul mü ateş böceği mi? Hangisi bir odayı daha çok aydınlatır? Çok şaşıracaksınız...

Ateş böceğigiller familyasından birçok böceğe, karanlıkta ışık saçtıkları için ateş böceği denir. Peki sizce bir ateş böceği, ampulden daha çok ışık saçabilir mi?

Ateş böceklerinin en parlak ışıklı olanları tropik bölgelerde, özellikle Güneydoğu Asya'da yaşar. Avrupa ve Asya'daki ateş böcekleri Lampyris cinsindendir. Bu cinsin en çok tanınan türü olan Avrasya ateş böceği (Lampyris noctiluca) Türkiye'de de bulunur.

Ateş böceklerinin yalnızca erişkinleri gövdelerinin arka ucundaki özel bir ışık organından ışık saçarlar. Karşı cinsi çiftleşmeye çağırmak için yanıp sönen bu ışığın çakış süresi türden türe değişir. Bazı türlerde, çakar denen deniz fenerlerinin ışığı gibi kısa aralıklarla yanıp söner, bazılarında ise bir kandil gibi sürekli yanar.

Bazen bir araya toplanan bir sürü ateş böceğinin hep birlikte ışıldaması, yanıp sönen lunapark ışıkları gibi ağaçları, tarlaları ve bahçeleri aydınlatır. Peki ateş  böcekleri bir ampulden daha çok ışık saçabilir mi? Bu gerçekten mümkün mü?

ATEŞ BÖCEĞİ ENERJİSİNİN YÜZDE 90'INI IŞIĞA DÖNÜŞTÜREBİLİYOR

Ateş böceğinin ışığı elektrik ışığı gibi sıcak değil, donuk renkli, "soğuk" bir ışıktır ve biyolojik ışıldama denen bir süreçle üretilir. Bu çok verimli bir ışık üretme yoludur. Bir elektrik ampulü elektrik enerjisinin ancak yüzde 5'ini ışığa çevirebilirken, ateş böceği kimyasal enerjisinin yüzde 90'ını ışığa dönüştürebilir. 

ATEŞ BÖCEKLERİ ODALARI AYDINLATMAK İÇİN KULLANILIRDI

Tropik bölgelerdeki ateş böceklerinin ışığı o kadar parlaktır ki bu ışıkta kitap bile okunabilir. Bu yüzden eskiden Çin, Cava ve Brezilya'da kafeslere doldurulan ateş böcekleri odaları aydınlatmak için lamba yerine kullanılırdı.