Araba neden tutar? Araba tutması nasıl geçer? Araba tutmasına ne iyi gelir?

Araba neden tutar? Araba tutması nasıl geçer? Araba tutmasına ne iyi gelir?

Hazır yaz sezonu geldi; hepimizi ilgilendiren ve ilaç kullanmadan bir türlü çözüme kavuşturamadığımız bir konuyu sizler için derledik. Araba neden tutar? Araba tutması nasıl geçer? Araba tutmasına ne iyi gelir? İşte, araba tutmasına iyi gelen çözümler...

Bazı kişiler uçağa ya da arabaya bindiğinde bulantı hisseder, hatta bazen kusarlar. Bu duruma araba tutması denir. Birçok insan bu rahatsızlığı gemiye bindiği zaman da yaşar, bu yüzden aynı olay olmasına rağmen buna deniz tutması denir. Yolculuklar bu rahatsızlıktan dolayı kısıtlanabilir. Çok az bir kısmında da bu rahatsızlık yolculuk bitse dahi birkaç gün daha sürmektedir.

ARABA TUTMASINA NE İYİ GELİR?

Göbek deliğini hava almayacak şekilde kapatın. Bu işlemi yara bandı ya da gazlı bir bez ile yapabilirsiniz. Sizin ya da çocuğunuzun arabada midesi bulanıyorsa, bir de bu işlemleri yaparak yolculuk yapmayı deneyin.

  • Temiz Hava

Araba tutmasına en iyi gelen şey, temiz hava almaktır. Yolculuğa başlamadan 15 dakika önce temiz hava alın. Yolculuk esnasında, hava çok rüzgarlı değilse camınızı hafif aralayın. Mide bulantınız çok şiddetlenirse, bir kenarda durup temiz havaya çıkın. Böylece vücudunuzun dengesi yerine gelecektir.

  • Tuzlu Kraker

Mide bulantısı konusunda tuzlu krakerin çok etkili olduğunu hepimiz biliyoruz. Ayrıca bu krakerler, midedeki aşırı asitlenmeyi de engeller. Açlığı bastırma konusunda da son derece etkilidir.

  • Güneş Gözlüğü

Eğer arabayı siz kullanıyorsanız veya şoförün yanındaki koltukta oturuyorsanız, güneş gözlüğü takın. Bu sayede gözlerin maruz kaldığı yorucu nesnelerden kurtulabilirsiniz. 

  • Limon Suyu

Araba yolculuğuna çıkmadan önce deneyebileceğiniz yöntemlerden biri de, limon suyudur. Limon suyu, bağırsak ve mide sağlığını olumlu etkiler ve bulantının önüne geçebilir.

  • Hareket Kontrolü

Denge sisteminin bozulmasını önlemek için, ani hareketlerden kaçının. Dik oturarak camdan dışarıyı izleyin. 

TAŞIT TUTMASI NEDEN OLUR?

  • Temelde hareket beyin tarafından algılanırken üç farklı sinirsel yol kullanılır;
  • İç kulaktan gelen uyarılar,
  • Gözlerden gönderilen uyarılar,
  • Vücut derin dokularından "proprioseptör" adı ile bilinen yapılardan gelen uyarılar.