
Asla aklınıza gelmemiştir! İşte mutfakta herkesin temizlemeyi unuttuğu en mikroplu yer
Mutfağınızdaki bakteriler için en büyük üreme alanı, muhtemelen asla tahmin edemeyeceğiniz bir noktadır. İşte herkesin temizlemeyi unuttuğu o yer.
Mutfağınızdaki bakterilerin çoğunun havlu, çöp kutusu veya kesme tahtanızda bulunduğunu düşünebilirsiniz. Evet bu noktalarda çok fazla bakteri var. Ancak mutfağınızdaki bakteriler için en büyük üreme alanı, muhtemelen asla tahmin edemeyeceğiniz bir noktadır: Baharat rafınız.
ABD Tarım Bakanlığı Gıda Güvenliği ve Denetleme Servisi (FSIS) bu araştırmayı yürüttü.
Yaklaşık dört yüz kişiden mutfağında tavuklu börek hazırlamaları istendi. Tek görev, hamur işine biraz tat vermek için fesleğen, biber ve tuz kullanmak zorunda olmalarıydı. Katılımcıların bilmediği şey, araştırmacıların tavuğa ‘izleyici’ koyduklarıydı.
EN MİKROPLU YÜZEYLER
Bu izleyici sayesinde araştırmacılar, katılımcıların belirli yüzeylere nasıl dokunduğunu ve mutfağa nasıl bakteri yaydığını görebildi. Bakterilerin bulunduğu bariz yerler tezgah, kesme tahtası, lavabo ve kullandıkları bıçaklardır. Ancak katılımcıların yemek pişirmek için harcadıkları zamanın neredeyse yarısında, kullanmak zorunda oldukları baharat kavanozlarında iz bulundu. Bu da kesme tahtanızın, tezgahınızın veya lavabonuzun mutfağınızdaki en tehlikeli alanlar olmadığı anlamına gelir. Baharat rafınız aslında gıda zehirlenmesinin nedeni olabilir.
Neyse ki, bir çözüm var. Sadece ellerinizi ve baharat kavanozlarını işiniz bittiğinde yıkadığınızdan emin olmalısınız. Böylece bakteriler baharat şişelerinin üzerinde barınamaz.