Balı böyle yerseniz solunum kaslarını felç edip öldürebilir!

Balı böyle yerseniz solunum kaslarını felç edip öldürebilir!

Özellikle faydalarıyla öne çıkan balı bu şekilde tüketirseniz, felç kalabilirsiniz. İşte bal yerken dikkat etmeniz gerekenler...

Bal, sağlığa faydalarıyla bilinir.

Bal, içeriğindeki antioksidanlar, vitaminler ve mineraller nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirebilir, yaraların iyileşmesini hızlandırabilir ve öksürüğü hafifletebilir. Ancak, tüketim miktarına dikkat etmek önemlidir.

Balın Faydaları Nelerdir?

İçeriğindeki besin kaynağı açısından zengin olmasa da bal, vücut için oldukça faydalı bir gıdadır. Antioksidan barındıran bal kalp sağlığı riskine karşı etkili bir besindir.  Bunun yanından gribal enfeksiyonlarda, soğuk algınlığında kullanılır. Balın vücuda faydaları şu şekilde sıralanabilir:

Vücudu iltihaptan korur

Bal, içerdiği antioksidan sayesinde vücudu iltihaptan korur. Vücutta oluşan iltihap, kanser, kalp sağlığı, otoimmün bozukluklara sebep olarak çeşitli hastalıkları beraberinde getirebilir. Antimikrobiyal etkisinden dolayı yaraların iyileşmesini hızlandırarak mide şikayetlerinin azalmasına da katkıda bulunur.

Öksürüğü önler

Bal, antibakteriyel ve antienflamatuar içermesinden dolayı öksürüğü bastırarak boğazın yumuşamasında etkili olur. Özellikle üst solunum enfeksiyonu yaşayan kişiler bal tüketimi sayesinde öksürüğü önleyebilmektedir. Bal çeşitleri arasında yer alan okaliptüs, narenciye balları akut gece öksürüğünü önleyici niteliği bulunur.

Hafızayı güçlendirir

Antioksidanlar, besinlerde yer alarak vücudu iltihaplanmaya karşı korur ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Bal, beyin fonksiyonlarını korumaya ve iyileştirmeye yarayan pinocembrin adı verilen antioksidan içerir. Böylelikle hafıza bozukluklarını önler

Gastrointestinal hastalıkları hafifletir

Bal, gastrointestinal hastalıkların etkisini hafifleyerek ishal gibi durumların önlenmesine yardımcı olur. Bunun yanında bal, oral rehidrasyon tedavisinin de bir parçası olarak görülür.

z.webp

BALI FAZLA YEMEK ZARARLI MI? 

Aşırı miktarda bal tüketimi, yüksek miktarda şeker alımına neden olabilir. Şeker tüketiminin artması, tip 2 diyabet riskini artırabilir.

Ayrıca, yüksek miktarda şeker tüketimi, obezite ve kalp-damar hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Bunların dışında her şeyde olduğu gibi balı yanlış tüketmeniz durumunda kötü sonuçlar doğurabilir.

Özellikle balı bu şekilde tüketiyorsanız…

BALI SAKIN BU ŞEKİLDE TÜKETMEYİN!

İşlenmemiş veya pastörize edilmemiş bal, içerisinde botulinum toksini içerebilecek bakteri bulundurur. Bu toksin, özellikle bebeklerde gıda zehirlenmesine sebep olabilir. Hatta solunum kaslarını felç ederek ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Bu nedenle, bir yaşından küçük bebeklere bal vermekten kaçınılmalıdır.