Bronşit Kabusunuz Olmasın! Bronşiti Geçiren Gıdalar Nelerdir?

Bronşit Kabusunuz Olmasın! Bronşiti Geçiren Gıdalar Nelerdir?

Bronşite yakalananlar ne yapmalı, tedavisi nasıl olur, bronşiti geçiren gıdalar nelerdir? Hepsi yazımızın içerisinde…

Kış günlerinde küçük büyük demeden herkesin yaşadığı rahatsızlıkların başında ‘Bronşit’ geliyor. Genellikle soğuk algınlığı ve grip ile birlikte ortaya çıkan ve genellikle viral bir infeksyon olan akut bronşit; akciğer iltihaplanması, akciğerde
mukus birikimi, ateş, yorgunluk ve boğaz ağrısı ile kendini gösteriyor. 

Bugünkü yazımızda İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk ile akut bronşiti konuşacağız.

İnatçı Öksürüğe Dikkat!

Akut bronşit akciğerlere hava giriş çıkışını sağlayan bronşların şişerek iltihaplanmasıdır. En sık neden üst solunum yolu infeksiyonları ile birlikte virüslerdir.

Bütün akut bronşit vakalarının %90’ınından virüsler, %10 kadarından bakteriler sorumludur. Ayrıca fiziksel ve kimyasal etkenler de akut bronşite neden olabilir. Akut bronşit sonbaharda özellikle erkeklerde sık olan bir hastalıktır. Sigara, duman, hava kirliliği, ani ısı değişiklikleri, soğuk hava, çok kuru ve nemli havalar akut bronşiti tetikleyebilir. Akut bronşit allerjisi olan hastalarda daha sık ve ağır seyreder. İnatçı ve şiddetli öksürüğün en sık şikayetlerden biri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Osman Erk, “Öksürük neredeyse olmazsa olmaz şikayetlerden biridir ve balgam sıklıkla öksürüğe eşlik eder. Balgam koyu renkli olabilir, kan içerebilir.

Hafif ateş, göğüste yanma, burun akıntısı, boğaz ağrısı, eklem ve kas ağrıları tabloya eşlik
edebilir. Erişkinlerde boğmaca hastalığı akut bronşite ve çok uzun süreli inatçı öksürüğe
neden olabilir. Boğmacadan korunmak için aşı yapılması bu açıdan son derece önemlidir”
dedi. Bronşitte etken, sıklıkla virüsler olduğu için antibiyotik tedavisi gerekmez.

Bakterilerin işin içine karıştığı anlaşılırsa antibiyotik kullanılabilir.

Antibiyotik Gerekmez


Balgamın renkli olması hastalar ve doktorlar tarafından yanlış olarak antibiyotik kullanılması için gerekçe olarak değerlendirilir. Oysa viral bronşitte de renkli balgam söz konusu olabilir.

Üst solunum yolu infeksiyonları ve akut bronşit yanlış ve gereksiz olarak antibiyotiklerin en
sık kullanıldığı hastalıklardır. Akut bronşitin tedavisi belirtilere yöneliktir. Ateş ve ağrı kesici
ilaçlar, bitkisel öksürük kesici ilaçlar ve yatak istirahati sıklıkla yeterlidir.

Ne Yiyip İçmeliyiz?


Bronşit ile başa çıkmanın en önemli yolu, bağışıklık sistemini yüksek tutmak. Prof. Dr.
Osman Erk, “Vücut bağışıklık sisteminin yüksek tutulması için yeşil, yeşil beyaz renklerde
brokoli, karnabahar, lahana, alabaş, şalgam, roka, turp, sarımsak ve soğan gibi yiyecekler
tüketin. Taze sebze, meyve ve kuruyemiş tercih edin.

Bal, İntihabı Azaltıyor


Doğal antibiyotik olduğundan bal, bronşlardaki intihabı azaltır. Balı limon ve zencefille
karıştırarak tüketmeniz çok daha etkili sonuçlar verir. Alkol ve sigara kullanımı bağışıklık
sistemini çökerten olumsuz etkilere sahip maddelerdir ve bunlardan kesinlikle uzak
durulmalıdır. Bol miktarda su tüketmek bronşit tedavisinde oldukça etkilidir. Su balgam
çıkarmaya yardımcı olur ve vücuttaki intihabı daha rahat dışarı atar” dedi.

Zatürre’ye Benziyor


Şikayetlere sahip olan vatandaşların doktor desteği alması gerektiğini ifade eden Prof. Dr.
Osman Erk, “Fizik muayene, kan tahlilleri ve akciğer filmi çekerek tanı konur. Ayırıcı tanıda
en önemli hastalık zatürredir. Her iki hastalık aynı şikayetlere yol açar, fakat akciğer filmleri birbirinden çok farklıdır, zatürrede akciğerlerde dinlemekle kendine has sesler duyulur”
şeklinde konuştu.