Bu bitkinin tohumu meğer kanser savaşçısıymış!

Bu bitkinin tohumu meğer kanser savaşçısıymış!

Sağlıklı beslenme kansere yakalanma riskini azalttığı gibi, kanserle savaşmada da önemli bir yer tutuyor. Yakın zamanda yapılan bir çalışma, severek tüketilen bu tohumların meme kanserine yakalanma riskini azaltabileceğini öne sürüyor.

Yakın zamanda yapılan bu çalışmada, araştırmacılar dişi farelere, tahıllar, tohumlar, kuruyemişler gibi lif açısından zengin gıdalarda ve kahve gibi içeceklerde bulunan bir bileşik olan lignanlar içeren keten tohumu yağı çözeltisi verdi.


Bunun bağırsak mikrobiyomu ile meme kanseri hücresi büyümesiyle bağlantılı meme bezi mikroRNA'ları (miRNA'lar) arasındaki ilişkiyi tetiklediğini buldular.


Keten tohumu yağı verilen kemirgenlerin meme kanserine yakalanma olasılığı daha düşük olduğu ortaya çıktı.


Araştırmacılar, bu bulguların meme kanserini önlemek için yeni beslenme önerilerine yol açabileceğini söyledi.


Araştırmacılar üç hafta boyunca dişi fareleri keten tohumu lignanlarından oluşan bir solüsyonla beslediler ve bunların kolonun ince ve kalın bağırsağı ayıran kese benzeri kısmı olan çekum bağırsakta(ince ile kalın bağırsağın birleştiği bölüm) bir reaksiyonu tetiklediklerini buldular.


Keten tohumu bağırsak mikrobiyomuna (sindirim sisteminde yaşayan ve enfeksiyonlarla savaşmamıza ve iştahı düzenlememize yardımcı olan bir bakteri ağı) girdiğinde, meme bezlerindeki miRNA'lara sinyaller göndererek meme kanseri hücrelerinin gelişme şansını azaltır.

gg.webp

KETEN TOHUMU FAYDALARI NELERDİR?

Keten tohumu besleyici içeriği sayesinde sağlığa pek çok faydaları vardır. 

  • Keten tohumunun bitkisel protein içeriği yüksektir. Bu açıdan protein ihtiyacı olunan durumlarda keten tohumu tüketimi önerilebilir. Ayrıca genellikle hayvansal protein tüketmeyen kişiler için keten tohumu bitkisel protein olarak iyi bir tercih olabilir. Aynı zamanda keten tohumu proteinleri özel olarak antifungal etkiye sahiptir. Bu özelliği sayesinde keten tohumu diğer gıdalarla kombine edilerek küf oluşumu engelleme özelliğinden yararlanılabilir. Diğer yandan yapılan çalışmalar keten tohumunun protein içeriği sayesinde besinlerin glisemik indeksinde düşmeye sebep olduğunu göstermektedir. 

  • Keten tohumu, sağlıklı yağlardan biri olan omega 3’ten zengin bir gıdadır. Omega 3 yağ asitleri; kan basıncı, bağışıklık sistemi tepkisi ve yağların yıkılması gibi çeşitli düzenleyici işlerde görevlidir. Keten tohumu omega 3 ve lif içeriğinden dolayı kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Düzenli keten tohumu tüketimi ile yüksek tansiyonun düştüğüne dair araştırmalar vardır. Aynı zamanda halk arasında kötü kolesterol olarak bilinen LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein) kolesterolün düşürülmesine ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL’nin (yüksek yoğunluklu lipoprotein) de yükselmesine yardımcı olabilir. Ayrıca keten tohumu omega 3 içeriği sayesinde beyin fonksiyonlarını olumlu yönde destekleyebilir. 

  • Keten tohumu, antioksidan değeri yüksek bir besindir. Antioksidanlar, oksidatif strese karşı hücre hasarını azaltabilir ve yaşlanma sürecini yavaşlatabilir. Bu açıdan cildin sıkılaşmasında, kırışıklıkların azalmasında ve cildin nemlenmesinde etkilidir. Bu açılardan keten tohumunun özellikle cilt sağlığında öne çıkan faydaları vardır. Diğer yandan keten tohumu antioksidan içeriğinden zengin içeriği sayesinde vücudun bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıkların önlenmesinde önemli bir yere sahiptir. 

  • Keten tohumu, çözünebilir ve çözünmez liflerden zengin içeriği sayesinde vücutta birkaç çeşit faydası vardır. Sindirim sistemi sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Çözünmez lifler sayesinde bağırsak hareketlerini destekleyerek boşaltımın kolaylaşmasında etkilidir. Bu özelliği sayesinde kabızlık yaşayan kişiler için faydalı bir içeriğe sahiptir. Aynı zamanda bağırsaklardaki yararlı bakterilerin desteklenmesinde liften zengin besinler etkilidir. Ek olarak liften zengin besinler uzun süreli tokluk sağlayabilirler. Bu sayede sağlıklı kilo kontrolünde etkilidir. Zengin lif içeriği sayesinde keten tohumu sindirim sistemi sağlığı için sıklıkla önerilen besinler arasındadır. 

  • Keten tohumu tüketiminin, kan şekerinin dengelenmesinde faydaları vardır. Yapılan araştırmalar günlük beslenmede keten tohumu tüketen kişilerin kan şekerinin dengeli olduğunu göstermektedir. Bu faydaları sayesinde keten tohumu beslenme uzmanları tarafından insülin direnci, diyabet gibi kan şekeri dengesi konusunda sıkıntısı olan hastalara önerilebilir. 

  • Keten tohumu, içerdiği lignan sayesinde kansere karşı koruyucu etkiye sahiptir. Yapılan çalışmalarda keten tohumu tüketimiyle alınan lignan ile beraber kötü huylu tümörlerin azaldığı belirtilmiştir. Bunlara ilaveten keten tohumunun içerisindeki fenolik ve fitik asitler meme ve kolon kanser riskinde de azalmaya neden olabilir. 

  • Keten tohumu, içerisindeki lignan sayesinde kadınlarda östrojen hormonuna benzer yapıya sahip olan bitkisel besinlerden biridir. Düzenli keten tohumu tüketimi meme kanserine karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Ayrıca kadınların menopoz döneminde  yaşadıkları sıkıntıların azaltılmasında da günlük keten tohumu tüketimi olumlu bir etkiye sahiptir.