Bu hatayı yapmayın! Çok tehlikeli

Bu hatayı yapmayın! Çok tehlikeli

Dondurma yöntemi besinlerdeki faaliyetleri azaltıyor. Herkesin yaptığı oda sıcaklığında bekletme yöntemi ise en sağlıksız olanı. İşte en sağlıklı donmuş et çözdürme yöntemi...

Donmuş eti çözdürürken yapılan hatalar bakterilerin üremesine neden olabilir. Peki, donmuş et nasıl çözdürülür?

Donmuş etleri çözdürmek için en sık uygulanan 'oda sıcaklığında bekletme' yöntemi aynı zamanda en sağlıksız yöntemlerden biridir. Çünkü oda sıcaklığında bekletilen etin yüzeyinde mikroorganizmalar hızla üreyerek etin mikrobiyal yükünün artmasına sebep olmaktadır.

 ET ÇÖZDÜRME YÖNTEMİ

1. En sağlıklı yöntemlerden biri zaman sıkıntısı da yoksa buzdolabının dondurucusundan çıkartılan eti normal soğutucu bölmesine alarak çözdürmektir.

2. Dondurulmuş etlerin çözdürülmesi için kullanılabilecek yöntemlerden bir diğeri de sıcak su banyosudur. Etler su geçirmeyecek bir kaba konulduktan sonra sıcak su bulunan bir tencereye yerleştirilerek kısa sürede çözdürülebilir.

3. Bir başka pratik yöntem de etleri mikrodalga fırında çözdürmektir.

ET NASIL DONDURULMALI?

Etleri dondururken dikkat edilecek en önemli noktalardan biri, etin dışının hava almayacak şekilde sarılmasıdır. Buna dikkat edilmezse açıkta kalan kısımda donma yanığı dediğimiz açık pembe renkte süngerimsi bir tabaka oluşur.

Donma yanığı olan kısımda yapısal bozulma gerçekleşir ve besin değerinde kayıplar meydana gelir. Ayrıca lezzetinde de değişiklikler hissedilir.