Bu yiyecekler böbreklerinizi mahvediyor

Bu yiyecekler böbreklerinizi mahvediyor

Böbrekler, insanın yaşaması için en hayati organlardandır. Peki dikkat edilmesi gereken bu organlara hangi besinler zarar verir?

Böbrek sağlığı insanın genel vücut sağlığı üzerinde önemli bir yere sahip. Böbrekler, vücuttaki atık maddelerin ve fazla sıvının atılmasında kritik bir rol oynar. Ancak bazı besinlerin tüketilmesi böbrek sağlığını da olumsuz etkileyebilir. Peki hangi besinler böbreklere zarar verir?

1200x627-bobreklere-zarar-veren-7-populer-besin-1573676051203.webp

YÜKSEK SODYUMLU YİYECEKLER

Yüksek sodyum içeren besinler, böbreklerin filtreleme işlevini zorlaştırabilir. Pastırma, sosis, salam gibi şarküteri ürünleri, yüksek sodyum içerikleri nedeniyle böbrek hastalıkları riskini artırabilir.

Uzmanlar, sodyum alımını 2300 mg'yi aşmadan tutmak önemli.

GAZLI İÇECEKLER

Gazlı içecekler ve koyu renkli sodalar, yüksek fosfor içerikleri nedeniyle böbreklerin fosfor dengesini bozabilir. Uzun süre kanda yüksek fosfor seviyeleri kalp hastalıklarını ve kemikleri zayıflatabilir.

am-lihu7v0wdyaunsb1lvq.webp

YÜKSEK POTASYUMLU MEYVELER

Muz, avokado, kayısı, kivi ve portakal gibi meyveler, yüksek potasyum içerikleri nedeniyle böbrekler tarafından kolayca çıkarılamaz. Bu durum, potasyumun kan seviyelerinde yükselmesine yol açabilir ve kalp hastalıklarına neden olabilir.

KURUTULMUŞ MEYVELER

Kurutulmuş meyveler, potasyum ve şekeri içerikleri nedeniyle böbrek hastaları ve diyabet hastaları için ideal değildir. Örneğin, bir fincan kurutulmuş kayısı yaklaşık 755 mg potasyum içerir.

bobrek-agrisi-nedenleri-ve-belirtileri-3047.jpg

MERCİMEK VE FASULYE

Fasulye ve mercimek, yüksek fosfor içerikleri nedeniyle böbrek ve diyabet hastalarına önerilmez. Konserve gıdalar, raf ömrünü uzatmak için tuzlanabilir ve böbrek hastaları için uygun olmayabilir.

İŞLENMİŞ GIDALAR

İşlenmiş etler, yüksek sodyum içerikleri nedeniyle böbreklerin iyi çalışmasını zorlaştırabilir⁽¹⁾. Uzmanlar, işlenmiş etlerin tüketimini sınırlamayı önerir.