Bu yiyecekler tansiyonu fırlatıyor! Yüksek tansiyon sorunu olanlar yanaşmasın
Günlük hayatta severek tükettiğimiz birçok besin tansiyonu yükseltebiliyor. Bu besinleri tüketirken tansiyon rahatsızlığı olanların dikkat etmesinde fayda var.
Tansiyon problemlerinin oluşmasında genetik yatkınlık ve çeşitli hastalıklar kadar yaşam ve beslenme alışkanlıkları da etkili. Uzmanlar özellikle aşırı miktara tuzlu, unlu ve şekerli yiyeceklerin tansiyonun yükselmesine neden olabileceğine dikkat çekiyor.
Bu tür yiyecekler yerine sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmesini tavsiye ediyor. İşte yüksek tansiyonu tetikleyen besinler...
BİBERİYE
Süs bitkisi olarak da kullanılan biberiye, kan dolaşımını hızlandırması nedeniyle tansiyonu yükselten besinler arasında yer alır. Düşük tansiyonla mücadele ediyorsanız biberiye bitkisini baharat olarak yemeklerinize katabilir veya çayını demleyip içebilirsiniz.
MARGARİN VE BİTKİSEL YAĞLAR
Yüksek tansiyon problemi yaşayan hastaların tereyağı, iç yağı, kuyruk yağı, margarin gibi hayvansal yağlardan uzak durmaları tavsiye edilir. Bu yağlar yerine zeytinyağı tüketmek en doğru tercihtir. Hayvansal yağlar kolesterol seviyesini yükseltir. Bu durum yüksek tansiyon riskini arttırır.
ZEYTİN
Bol tuzlu zeytin, içerisindeki tuz nedeniyle kan dolaşımını hızlandırarak tansiyonun yükselmesine sebep olur. Düşük tansiyon sorunu yaşıyorsanız günde sadece 4-5 adet zeytin yiyerek halsizlik, baş dönmesi, göz kararması gibi problemlerden kurtulabilirsiniz.
TURŞU VE TURŞU SUYU
Turşu bağırsak sağlığı açısından çok faydalı bir gıdadır. Ancak, içerisinde fazla miktarda tuz bulunur. Bu nedenle hipertansiyon hastalarının turşu ve turşu suyu tüketmemesi önerilir.
KAFEİNLİ İÇECEKLER
Kahve, çikolata, yeşil çay, kola, siyah çay vb. içeceklerde bulunan kafein, tüketildikten kısa bir süre sonra kan dolaşımını hızlandırarak tansiyonun yükselmesine neden olur.