
Çağlanın faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Çağla hangi meyvenin olmamışıdır?
Yıl boyunca bahar mevsiminde ve sadece 20 gün görülebilen ancak faydaları saymakla da bitmeyen çağla meyvesi tezgahlarda yerini aldı. Peki çağlanın faydaları nelerdir? çağla hangi meyvenin olmamışıdır?
Yıl boyunca bahar mevsiminde ve sadece 20 gün görülebilen ancak faydaları saymakla da bitmeyen çağla meyvesi hakkında bilinmeyen faydalarını sizin için derledik.
ÇAĞLANIN FAYDALARI NELERDİR?
Çağla, yıl boyunca bahar mevsiminde yalnızca 20 gün görülebilen fakat yararları saymakla bitmeyen bir meyvedir. Kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış hali olan çağla, baharı müjdeleyen ekşi ve nahoş tatlı bir meyve. Çağlanın başlıca faydaları ise şöyle:
- Kolesterolü düşürür ve kötü kolesterolün düşmanıdır.
- Safra kesesinde taş oluşumunu önlemektedir.
- C vitamini kaynağıdır.
- Tansiyonu dengeleyici özelliği vardır.
- Metabolizmayı hızlandırıcı etki gösterir.
- Güçlü bir antioksidandır.
- Kas kasılmaları ve krampları giderici niteliği bulunmaktadır.
- İltihap oluşumuna engel olur.
- Kalp ve damar sağlığı açısından yararlıdır.
- Doyurucu bir besin olan çağla aynı zamanda tercih edilen bir diyet besinidir.
ÇAĞLA NEYE İYİ GELİR?
Kahverengi topraklarda yetişen çağla meyvesi, bu topraklardaki tüm vitamin ve mineralleri içermektedir. Bazı yörelerde yeşil badem olarak geçmektedir. Çağla içerisinde bol miktarda fosfor, azot ve potasyum bulunmaktadır. Çağla, bağışıklık sistemini güçlendirir. Yüksek dozda C ve E vitamini ile selenyum içeren çağla meyvesi, hem kanserden korumakta hem de kanser tedavisi sırasında vücuda büyük bir destek sağlamaktadır. Yüksek magnezyum oranı ile kalp hastalıklarına karşı etkili bir koruyucudur.