
Canan Karatay 'Ramazan'da bol bol tüketin' dedi! İşte doğal kan yapıcı o besin
Canan Karatay ilaç olarak gördüğü ve kan takviyesi en etkili besinin ise andız pekmezi olduğunu açıkladı. Peki andız pekmezinin faydaları nelerdir? işte andız pekmezi hakkında bilmeniz gerekenler...
Prof. Dr. Canan Karatay, andız pekmezini Ramazan ayında kan takviyesi olarak betimledi. Güçlü bir ilaç olan andız pekmezini özellikle sahurda öneren Canan Karatay, oruçta vücut direncine dikkat çekti.
Vücudun yapısını güçlendiren andız pekmezinin en eski ilaç olduğunu hatırlatan Canan Karatay, andız pekmezini özellikle sahurda tüketilmesinin altını çizdi. Peki andız pekmezinin faydaları nelerdir? İşte andız pekmezinin faydaları...
ANDIZ PEKMEZİNİN FAYDALARI
- Andız pekmezi astım, bronşit, soğuk algınlığına iyi gelir. Kuru öksürüğü hafifletir ve balgamın sökülmesini kolaylaştırır.
- Nefes darlığına iyi gelir.
- Saç dökülmesini önler, azalan yerlerdeki saçların daha gür çıkmasını sağlar.
- Antioksidan özelliği sayesinde ödem ve şişlik sorunlarını ortadan kaldırır. Vücudu yağ asitlerinden ve toksinlerden arındırarak kilo vermeyi kolaylaştırır.
- Ağızda aft adıyla bilinen yaralar oluşabilir; pekmez her gün kullanıldığında bu yaraların iyileşmesine katkı sağlar.
- Ciltte oluşan sedef, egzama gibi yaraları iyileştirmeye yardımcı olur. Bir türlü çözüm bulunamayan kronikleşmiş çıban sorunu ile uğraşıyorsanız, bir de andız pekmezi tüketmeyi denemelisiniz.
- Böbrek taşının düşürülmesini sağlar ve yeni böbrek taşlarının oluşumunu engeller.
- Romatizma ağrılarını azaltır ve bacakların rahatlamasını sağlar.
- Alerji ve alerji sonucu beliren cilt hastalıklarının tedavi edilmesinde yararlıdır.
- Pekmezin kan yapıcı özelliğinin yanı sıra andız pekmezi, kanı temizleyici görevi de görür. Bu şekilde kalp damar sağlığının korunması açısından oldukça faydalıdır.
- İdrar yolu enfeksiyonlarının daha çabuk iyileşmesini, idrar yolu kanalının temizlenmesini sağlar. Bu sayede daha sağlıklı çalışan bir boşaltım sisteminiz olur.
- Boşaltım sistemine olduğu kadar sindirim sistemine de katkısı olan andız pekmezi, sindirimi ve midenin işini kolaylaştırır.
- Aynı zamanda bağırsak paraziti oluşmasını engelleyerek herhangi bir bağırsak hastalığı yaşama riskinizi en aza indirir.
ANDIZ PEKMEZİ NASIL KULLANILIR? NE İŞE YARAR?
Andız pekmezinin faydaları kadar andız pekmezi kullanımı da sık merak edilenlerdendir. Öncelikle yukarıda sayılan etkileri görmeyi ve böyle bir sorununuzu gidermesini istiyorsanız her gün devamlı olarak tüketmelisiniz. Sürekliliği sağlayamazsanız etkilerini görmeniz uzun zaman alabilir.
- Güne başlarken her sabah bir yemek kaşığı tüketebilirsiniz ya da yatmadan önce, isterseniz bir bardak suyun içine koyup seyrelterek içebilirsiniz.
- Acı bir tadı olduğu için tahinle karıştırabilirsiniz ya da daha tatlı olması için bal ile karıştırabilirsiniz. Fakat bu acımsı tadın müptelaları olduğunu da bilmelisiniz. Hatta tüketilen bazı yörelerde, insanlar ekmek üzerine tereyağı ve andız pekmezi sürerek yemeye devam ederler. Değişik kullanım biçimlerini kendiniz de bulabilirsiniz.