Canan Karatay'dan domates salçası için uyarı: En sağlıklı yöntemi verdi

Canan Karatay'dan domates salçası için uyarı: En sağlıklı yöntemi verdi

Prof. Dr. Canan Karatay'ın salça tarifini sizler için derledik. İşte Karatay mutfağından domates salçasının püf noktası…

Domates salçası tarifi yazın en önemli kış hazırlıklarından. Hem yaz domatesinin hem de yaz güneşinin vitaminden yararlanmak isteyenler salça hazırlığına başladı. 

Peki, en doğru domates salçası nasıl yapılır? Domates salçasında Canan Karatay'ın en önemli önerisi kaya tuzu kullanmak ve domatesleri güneşte bekletmek. İşte Canan Karatay'ın önerisi...

Prof. Dr. Canan Karatay, "Karatay Mutfağı" kitabında domates salçası tarifini şöyle veriyor: 

DOMATES SALÇASI MALZEMELER

  • 5-10 kilo domates
  • Kristal kaya tuzu
  • Sızma zeytinyağı

DOMATES SALÇASI TARİFİ

Domatesleri yıkayın ve kabuklarını soymadan, iri iri doğrayıp, geniş bir tencerenin içine koyun. Tencereyi orta ısıdaki ocağın üstüne koyup, ara sıra karıştırarak, kaynamaya başlamasını bekleyin ve kaynamaya başlayınca ateşi kısın, ara sıra karıştırıp dibinin tutmasını önleyerek suyunu çekene kadar(60-90 dakika) kısık ateşte kaynatın.

Daha sonra ateşi söndürüp tencereyi soğumaya bırakın. Domatesler soğuduktan sonra ince delikli bir süzgeçten, iyice ezdirerek süzün. Süzdüğünüz domatesleri çelik, emaye veya cam bir tepsiye dökün, üzerine tuz serpin ve temiz bir tülbent bezle örtüp, güneşe bırakın. Salçayı her gün karıştırarak, güneşte bekletip, katılaşmasını sağlayın.(Ortalama 3-5 gün) Salça koyu bir kıvama geldiğinde cam saklama kaplarına doldurun. Üzerine ince bir tabaka halinde zeytinyağı dökün ve kapağını kapatıp buzdolabında saklayın.