Canan Karatay'dan sürekli 'halsizim' diyenlere tavsiye: Bunları yatak odanıza asla sokmayın

Canan Karatay'dan sürekli 'halsizim' diyenlere tavsiye: Bunları yatak odanıza asla sokmayın

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, sürekli halsizim diyenlere öneride bulundu. İçsel stres kadar fiziksel stresten de uzak durulması gerektiğini belirten Karatay "Deli danalar gibi koşarsak, 8 saat tenis oynarsak halsizlik olur” dedi.

Prof. Dr. Canan Karatay, kronikleşen halsizliğe ilişkin vatandaşları uyardı. Kronik ve akut yorgunluğa dikkat çeken uzman isim, "Yorgunluk ve halsizlik koronavirüs geçirenlerde çok arttı." dedi.

Karatay, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Halsizliğin en önemli sebeplerinden biri tabii ki strestir. Farkında dahi olmadan yaşadığımız kaygılar, endişeler, psişik bozukluklar ve uykusuzluk da buna neden olur. Fakat halsizliğin en büyük sebeplerinden biri de tekrar söylüyorum vücutta minerallerin -bilhassa magnezyum ve potasyum- eksikliğidir. Susuzluk da buna dahil. Otururken birdenbire 'Pilim bitti' diyoruz. Yani, pilimizi şarj etmemiz lazım. Halbuki pilimizin bitmesini önlemek, şarj etmekten daha kolay. Peki, nasıl önleyeceğiz efendim? Mümkün olduğu kadar stresten ve hastalıklardan uzak duracağız. En temelinde kullandığımız ilaçlar yatıyor. Onlar müthiş halsizlik yapıyor. İsteksizlik, içine kapanmak veya işyerinde mobbinge uğramak içsel stresi artırıyor. "

Gece uyku problemi yaşayan kişiler için de açıklamada bulunan Karatay, düzenli uykunun önemli olduğunu vurguladı.

YATAK ODANIZDAN BUNLARI ÇIKARIN

Açıklamasında "Uyuduğunuz odalarda televizyon, telefon ve şarj aleti olmasın. Oda, mümkün olduğu kadar karanlık olsun. Gürültüden de uzak durmanızda fayda var." ifadelerini kullanan uzman isim, uykunun önemli olduğunu ve her gece saat 22.00 - 23.00 gibi rutine sokulması gerektiğini belirtti:

"Yatakta güzel bir müzik dinleyerek ya da kitap okuyarak bunu yapabilirsiniz. Fakat telefonla çat çat oynamak ya da tablete bakmak uykumuzu kaçırır, sinirimizi de bozar.