Çayı en güzel nasıl demlersiniz? Bir de böyle deneyin

Çayı en güzel nasıl demlersiniz? Bir de böyle deneyin

Türk insanının olmazsa olmazı, yazın harareti alan, kışın içinizi ısıtan içeceği çay en güzel nasıl demlenir? Herkes bu sorunun cevabını arıyor.

Çay, Türk toplumunda önemli bir yer tutuyor. Sabah kahvaltıda, öğle arasında, akşam yemeğinde, sohbet ortamında ve birçok bahaneyle hemen herkes çayı severek içiyor. Türk mutfağının vazgeçilmez içeceklerinden belki de en önemlisi olan çayın nasıl demlendiği, en iyi çayın nasıl yapıldığı ise merak konusu.

caydemleme-1-1024x683.jpg

Peki, çay demlemenin püf noktaları neler? Çay ne kadar sürede demlenir ve en iyi çay nasıl yapılır? İşte yanıtı...

EN İYİ ÇAY NASIL DEMLENİR?

  • Lezzetli yudumlarla çay demlemek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken ilk ve en önemli nokta kullandığınız demlik. Cam, porselen ya da toprak demlikte demlenen çaylar metal demlikte hazırlanan çaylara nazaran çok daha lezzetli olur.
  • Musluk suyu yerine temiz su ile çay demlemek de bu leziz içeceğin tadını etkileyen bir diğer faktörler. Öte yandan çayınızı asla bekletilmiş suyla demlememenizi de tavsiye ederiz.
  • Kaynatılan suyu demliğe aktarmadan önce demliği ısıtmanız gerekir. Çünkü sıcak suyu soğuk demliğe dökerseniz, demlik çok hızlı biçimde ısı kaybeder ve çaya asıl lezzetini veren reaksiyonlar oluşmaz.
  • Çayı demlerken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da hava ile temasın mümkün olduğunca kesilmesidir. Hatta demliğin ağız kısmını tamamen kapatarak hem suyun buharının içeride kalmasını sağlayabilir hem de hava ile temasını tamamen kesebilirsiniz.
  • Çayı aldıktan sonra poşetinde uzun süre bekletmeyin. Az miktarlarda alıp cam kavanozlarda, nemli olmayan ve güneş görmeyen bir yerde saklayın. Bu da çayınızın kalitesini arttıracaktır.
  • Çayı demlerken önce suyu mu yoksa çayı mı koymalıyız tartışmasında ise kazanan önce suyun koyulması ardından çayın eklenmesidir. Çayın üzerine suyu dökmekten kaçının, önce suyu demliğe dökün.

kacak-cay-yerli-cay.webp

EN İYİ ÇAY KAÇ DAKİKADA DEMLENİR?

En güzel ve en lezzetli çayın ortalama demlenme süresi 11 ila 16 dakika arasıdır. Çayı demledikten sonra, demliği çaydanlığa aralık kalacak şekilde oturtun ve 13 dakika bekleyin. Bu süre içinde ocağın ısısına dokunmayın. Demlenen çayı ocaktan alın ve 4 dakika dinlendirin. Böylece siyah çay tanelerinin çökmesi daha da kolay olacaktır.

ekran-goruntusu-2022-10-12-170522.png