Çiğ tüketirseniz zehirliyor hatta öldürüyor!

Çiğ tüketirseniz zehirliyor hatta öldürüyor!

Son zamanlarda daha sağlıklı olmak ve kilo almamak için tükettiğimiz çiğ besinlerin fayda yerine zarar verdiği biliyor muydunuz? Uzmanlar tüketildiğinde zehir saçan baz besinler olduğunu ve tüketirken dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Besinlerin işlem görmeden ve pişirilmeden tüketilmesi olayı çiğ besin tüketme akımı olarak son zamanlarda gündemde yer almaktadır. Ama bazı besinler hiçbir şekilde çiğ tüketime uygun değildir. İşte çiğ olarak tüketildiğinde zehirleyen besinler...

SOSİS

Sosisler, çiğ olarak tüketildiğinde içeriğinde bulunan listeria bakterisinden dolayı zehirlenmeye sebep olur. Bu yüzden sağlığımız açısından en tehlikeli besinlerden biri sosistir. Bu yüzden uzmanlar tüketirken pişirip tüketilmesini tavsiye etmektedir. 

u.jpg

FASULYE

Çiğ fasulye, pişirilerek çıkarılması gereken zararlı tatsız bir toksin içerir. Kırmızı ve böbrek fasulyesi özellikle toksiktir, ancak diğer tipler de zehirlenme riski taşır. Fasulyeleri kaynatmadan içerisinde bulunan toksinler yok edilemez.

BARBUNYA FASULYESİ

Toksin içeren besinlerden biri olan barbunya fasulyesi zehirleme riski taşıyor. Bu yüzden kaynatıp pişirdikten sonra yenmesi daha uygundur. 

b.png
   
MANTARLAR

Mantarların radyoaktif olanlar da dahil olmak üzere ağır metalleri emme eğilimi nedeniyle, zehirlenmelere sebep olabilir. 
      
PATATES

Filizlenmeye başlayan ve uzun süre nemli bir ortamda bırakılan patatesler yenilmesi sağlık açısından zararlıdır.

BADEM

Acı badem özü de tüketildiğinde çocuklarda şiddetli veya öldürücü etkiler gözlemlenmiş. 
   
RAVENT

Ravent genellikle yapraklarla satılsa da, yenilebilen kısım sadece saplarıdır. I. Dünya Savaşı sırasında, yapraklar yanlışlıkla İngiltere'de bir gıda kaynağı olarak önerildi ve bu da insanların zehirlenmesine neden oldu. 
   
Yapraklarını karbonatlı su ile yıkamak, soda ve asitler arasındaki reaksiyonu başlatarak onları daha da zehirli hale getirebilir.

ravent-nedir-bitkinin-5-sasirtici-faydasi-2.jpg
   
KARİDES

Karides çiftlik ortamında yetiştirildiği için yemine konulan antibiyotik gibi bazı ilaçlardan dolayı zehirleme riski taşır. Bu yüzden uzmanlar çiğ tüketilmemesi gerektiğini söylüyor. 
   
BAMBU FİLİZİ

Asya mutfağında çok kullanılan bambu filizlerinin içerdiği siyanojenik bazı toksinler zehirlenmeye sebep olmaktadır. Bu yüzden bambu filizleri pişirilerek yok edilmeli ve başka şekillerde kullanılmadan önce kaynatılması gerekiyor. 
   

MANYOK

Diyetlerde tüketilmesi tavsiye edilen besinlerden biri olan manyok yanlış bir şekilde hazırlandığında akut zehirlenmelerine neden olmaktadır. 

13325-manyok-koku.jpg
   
BROKOLİ

Brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar ve lahana ailesinin diğer üyeleri lezzet olarak çiğ tüketilebilir sebzelerdendir. 
   
Ancak çiğ bir şekilde tüketildiklerinde çok daha fazla şişkinlik hissi verirler. Bu yüzden onları pişirmeniz sağlık açısından daha doğrudur.