Çocuklar arasında hızla yayılan kızamık, İstanbul'dan sonra o ile de sıçradı!

Çocuklar arasında hızla yayılan kızamık, İstanbul'dan sonra o ile de sıçradı!

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Esin Davutoğlu Şenol, çocuklarda hızla yayılan kızamık salgınının Ankara'ya sıçradığını duyurdu.

Türkiye'de 2023 yılının ilk 2 ayında 343 kızamık vakasına rastlandı. Kızamık nedeniyle bu yıl İstanbul'da 2 çocuk hayatını kaybetti.

Uzmanlar, bunun bir salgın olduğu konusunda uyarırken, hastalığın yayılmasının ve vakaların görülmesinin en büyük nedeninin ise aşı karşıtlığı olduğunu bildiriyor. Uzmanlara göre düşük aşılama oranları yüzünden sadece aşısız çocuklar değil aşı olan çocuklar da risk altında.

"ANKARA'DA DA BAŞLADIK MAALESEF"

İstanbul'daki vakaların yanı sıra bir açıklama da Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Esin Davutoğlu Şenol'dan geldi. Şenol, Twitter hesabından kızamık salgınının Ankara'ya da sıçradığını söylerken, "Ankara’da da başladık maalesef.. Kızamık salgını hiçbir şeye benzemez" ifadelerini kullandı.

ekran-goruntusu-2023-06-16-212906.png

"HASTALIĞIN ARTIŞ NEDENİ AŞI KARŞITLIĞI"

Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol ayrıca, son günlerde ölümlere de neden olan kızamık hastalığındaki artışın sebebinin tırmanan aşı karşıtlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda yeterli tedbirleri almaması olduğunu belirten şu açıklamayı yapmıştı:

“Vaka görülen bölgelerde 6/9 ay-15 yaş arası tüm çocuklara aşılı olup olmadığına bakılmaksızın mutlaka bir doz aşı yapılmalıdır. Henüz vaka görülmeyen bölgelerde 9 aydan itibaren eksik aşılı çocukların kızamık aşıları tamamlanmalıdır. Özellikle ikinci doz kızamık aşı kapsamının yükseltilmesine yönelik özgün bir program geliştirilmelidir. Vatandaşın başvurusu ile sınırlı kalınmamalı, sahaya çıkılmalıdır. Mobil aşı istasyonları ile kısa sürede aşı oranı yükseltilmelidir. Toplum aşı konusunda bilgilendirilmeli, yanlış/ yanlı haberlerin sağlık bakanlığı yetkileri tarafından da üzerine gidilmelidir”

"ÖLÜMCÜL, KÖRLÜK GİBİ SAKATLIKLARA NEDEN OLABİLEN..."

“Kızamık, ölümcül, körlük gibi sakatlıklara neden olabilen, salgınlardan sonra geç dönemde ortaya çıkan Subakut sklerozan panensefalit (SSPE) gibi kalıcı sağlık sorunlarına yol açan iki doz aşı ile önlenebilen bir hastalıktır. Kızamık olan bir kişi, aşılanmamış yakın temasta bulunduğu 10 kişiden 9'una bu hastalığı bulaştırabilir. Deyim yerindeyse anahtar deliğinden bakana dahi bulaşabilecek kadar bulaşıcıdır. Virüs, havada veya enfekte yüzeylerde iki saate kadar aktif ve bulaşıcı kalır. Eksik aşılı ve aşısız, hatta aşılı kişilere dahi bulaşabilecek güçtedir.

"SON 1 YILDA KIZAMIKTA TÜRKİYE, DÜNYADA 3. SIRADA"

Ülkemiz, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi Kızamık ve Kızamıkçık Raporuna göre, son bir yılda 457 Kızamık vakası ile Rusya ve Tacikistan’ın ardından üçüncü ülkedir. Nisan 2022-Mayıs 2023’te bildirilen 457 vakanın 343’ü 2023 yılının Ocak ve Şubat aylarına ait olup salgının boyutu özellikle 2023 yılında gitgide artmıştır. Ülkemizde 2023 yılı ilk dört ayında Kızamık ön tanısıyla 2 bin 5 kişi incelenmiş ve bunların bin 440’ında Kızamık laboratuvar tanısıyla doğrulanmıştır. Kızamık vakalarının büyük çoğunluğu 1-9 yaş grubundadır.

"KIZAMIK NEDENİYLE 242 KİŞİ HASTANEYE YATMIŞTIR"

Kızamık nedeniyle 242 kişi hastaneye yatmıştır, bu olgular içerisinde 1-9 yaş çocuklar en yüksektir. İleri yaş kızamık olguların varlığı uzun dönem aşı ile ilgili sorun ile yüz yüze olduğumuzu göstermektedir. Kızamık ön tanısıyla incelenen olgularda aşısız ve eksik aşılılar çoğunluktadır. Özellikle Kızamık komplikasyonları ve ölüm açısından en riskli 5 yaş altında aşılanma durumu açısından vakalar değerlendirildiğinde: 1 yaş altında vakaların neredeyse tümü, 1-4 yaşta ise yarısından fazlası aşısızdır."