Çocuklara mahremiyet eğitimi nasıl verilmeli?

Çocuklara mahremiyet eğitimi nasıl verilmeli?

Psikolog Irmak Kerimoğlu 3 adımda çocuklara nasıl mahremiyet eğitimi verilmesi gerektiğini anlatıyor.

Birkaç kişisel gelişim kitabı karıştıran herkesin sosyal platformlarda psikolog kesildiği, yanlış ve eksik bilgilendirmelerde bulunduğu bir dezenformasyon çağındayız. Özellikle çocuk yetiştirme gibi hassas ve uzun vadeli sonuçlarının iyi analiz edilmesi gereken bir konuda. Neyse ki  anne.psikolog kanalıyla hayatımıza giren Psikolog Irmak Kerimoğlu; güler yüzlü ve sempatik anlatım tarzıyla paylaştığı içerikleri ile içimize su serpti. Özellikle kanalına yüklediği “mahremiyet eğitimi” konulu videosu anne ve babalar için önemli bir yol haritası.ebeveyn.jpg

3 ADIMDA MAHREMİYET EĞİTİMİ

Çocuklarımızı kötü niyetli insanlardan ve davranışlardan koruyamadığımız ve en kötüsü de koruduğumuzu zannettiğimiz zamanlardan geçiyoruz. Belki de onları ilk önce kendimizden korumamız gerektiğinin bilincine varmakla başlamalıyız işe. Nitekim çocuk istismarının zirve yaptığı bu günlerde, mahremiyet eğitimini yanlış anlayan binlerce ebeveyn yanlış yöntemlerle verdiği bu eğitimin olumsuz sonuçlarını yaşayabiliyor. Irmak Kerimoğlu tam da bu noktaya parmak basmış; çocuklara mahremiyet eğitimi nasıl verilir? sağlıklı mahremiyet bilinci oluşturmak nasıl olur? kişisel alan algısı nedir? özel bölge nedir? çocuklara bedenlerini tanıtmak ve beden farkındalığı yaratmak nasıl olmalı? üzerine hazırladığı bu videodan yola çıkarak 3 adımda mahremiyet eğitimini sizler için özetledik.

Irmak Kerimoğlu, mahremiyet eğitiminin yanlış anlaşılmasından söz ediyor. Çocuğumuzu “sakın kimseyi özel bölgene dokundurma böyle bir durumda derhal bana anlat” gibi söylemlerle uyarma yönteminin çok da başarılı sonuçlar vermeyeceğini vurguluyor Kerimoğlu. Bu tarz bir uyarı yönteminin çocuğunuzun kaygı seviyesini yükseltip, sosyalleşme ve iletişim becerilerini önemli ölçüde sarsılacağını söylüyor. Bu yüzden çocuğumuza mahremiyet eğitimi vermekten ziyade nasıl vermemiz gerektiği konusu kritik öneme sahip. Nasıl vereceğinize hep beraber bakalım.

ekran-goruntusu-2022-04-24-131615.png

1.ADIM : ÖNCE EV İÇİ MAHREMİYET​​​​​​​ EĞİTİMİYLE BAŞLAYIN

Erken dönemde çocuğunuzda bir mahremiyet bilinci oluş​​​​​​​turmanın ilk yolu ev içi eğitimden geçiyor. “Eğitimin başlangıcı ailedir” tabirinin yerini bulduğu nokta burası. Kerimoğlu, ebeveynlerin önce çocuklarının kişisel alan oluşturmasını sağlaması gerektiğini söylüyor. Bunun için de bazı kalıplaşmış alışkanlıkların önüne geçilmesi gerektiğini vurguluyor. Anne babaların çocuklarıyla birlikte duş alma alışkanlığını, çocukların kişisel alan oluşturmasının önündeki ​​​​​​​bir engel olarak tanımlıyor. Özellikle çeşitli uzmanların erken dönemde tuvalet eğitimi kazandırma konusunda önerdikleri “gel beni izle” yönteminin yanlış olduğuna dikkat çekiyor. Bu yöntemlerin çocuğun mahremiyet ve özel alan kavramlarını yıktığını söyleyen Psikolog Irmak Kerimoğlu bu noktada ebeveynlere, önce kendi kişisel alanlarını çizerek göstermeleri ve çocuklarına örnek olmalarını tavsiye ediyor. Bu sayede çocuk kişisel alanı sadece dışarıya karşı değil, anne babaya karşı da çizebil​​​​​​​miş oluyor. Bu noktada yukarıda bahsettiğimiz hataların yapılmaması gerektiğinin altını çiziyor.

​​​​​​​​​​​​​​istock-1154943293.jpg​​​​​​​

2.ADIM: VÜCUDUNU DOĞRU TA​​​​​​​NIMLAYIN VE DOĞRU İSİMLER KULLANIN

Irmak Kerimoğlu, çocukların bedenine ve kişisel alanlarına saygı duymanın gerekliliğini vurguluyor bunun da çocuğumuza bedenini doğru bir şekilde tanıtmaktan​​​​​​​ geçtiğine dikkat çekiyor. Bu yüzden Kerimoğlu, çocuklara bedenlerini tanıtırken “özel bölge” kelimesi yerine tam ve doğru adı olan “penis” ve ”vulva” kelimelerinin kullanması gerektiğini söylüyor​​​​​​​. Doğru isim kullanımının yanı sıra asla penis ve vulvaya takma isimler takılmaması gerektiğinin de ​​​​​​​ifade ediyor. Dolayısıyla çocuğa vücudunun sadece bir bölgesinin değil, vücudunun tamamının özel olduğunu ve bu yüzden kimsenin dokunamayacağını anlatmak daha sağlıklı bir mahremiyet eğitimi.

k-23233646-cocuk-ve-cinsellik-3-1.jpg

3.ADIM: KAMUSAL ALANDA KİŞİSEL SIN​​​​​​​IRLARINA HASSASİYET GÖSTERİN

Kerimoğlu, çocuğun kendi sınırlarını belirlemesinin, hem kendi sınırlarını hem de başkalarının sınırlarını tanımlamasından geçtiğini söylüyor. Bu​​​​​​​ noktada anne ve babaları, kamusal alanlarda çocuğun kişisel sınırlarına karşı daha duyarlı olmaya davet ediyor.​​​​​​​ İki buçuk, üç yaşındaki bir çocuğun kişisel alan algısının yavaş yavaş oluşması gerektiğini söyleyen Irmak Kerimoğlu, ev içi de dahil olmak üzere başka insanların olduğu ortamlarda çocukların bezlerinin, kıyafetlerinin değiştirilmemesi gerektiği ifade ediyor. Havalar ısınıyor plaj sezonu da yavaş yavaş aç​​​​​​​ılıyor. Bu noktada Kerimoğlu ebeveynleri çocuklarını deniz kenarında çıplak dolaştırmamaları konusunda uyarıyor. Türk toplumunun bir türlü vazgeçemediği, çocukları çıplak gezdirme, çıplak fotoğraflarını çerçeveletip çeşitli yerlere asma gibi alışkanlıklar çocukların kişisel bir alan oluşturmasına engel. Kerimoğlu, mutlaka çocuklara kıyafetlerinin giydirilmesi ve bunun da neden yapıldığının çocuklara açıklanması ​​​​​​​gerektiğine dikkat çekiyor.

Psikolog Irmak Kerimoğlu’nun bu tavsiyeleri​​​​​​​ni dinleyerek çocuğunuza doğru şekilde mahremiyet eğitimi verebilirsiniz. Kerimoğlu anne.psikolog kanalında yayınladığı videolar ile büyük bir bilgi havuzu sağlıyor bize. Çocuk sahibi ve olmaya hazırlanan tüm ebeveynler için ürettiği diğer kaliteli içerikleri de izlenmeye değer. “uyku eğitimi, kreş için ideal yaş, kural ko​​​​​​​yma” gibi diğer videolarını da youtube üzerinden​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ anne.psikolog kanalını ziyaret ederek izleyebilirsiniz.