D vitamini nedir?  D vitamini ne işe yarar?

D vitamini nedir? D vitamini ne işe yarar?

D vitamini, yağda çözünen bir vitamin çeşididir. Çoğu zaman “güneş ışığı vitamini” olarak da adlandırılmaktadır. D vitamini, aktif formuna dönüşürken iki aşamalı bir süreç geçirmektedir.

D Vitamini Nedir?

D vitamini, yağda çözünen bir vitamin çeşididir. Çoğu zaman “güneş ışığı vitamini” olarak da anılmaktadır. D vitamini, aktif formuna dönüşürken iki aşamalı bir süreç geçirmektedir. Öncelikle karaciğerdeki kalsidiol depolama formunda oluşturulur. Daha sonra, böbreklerdeki aktif
D vitamini, yağda çözünen bir vitamin olarak karşımıza çıkmaktadır. Çoğu zaman “güneş ışığı vitamini” olarak da adlandırılır. D vitamini, aktif formuna dönüşürken iki aşamalı bir süreç geçirir: formuna dönüştürülür. D vitamini; kalsiyumun emilimine, kas ve kemiklerin korunmasına katkıda bulunmaktadır.

D vitamini ne işe yarar?

Kalsiyum ve fosfor emilimini düzenlemektedir. Yeterli miktarda D vitamini almak; kemikleri güçlendirir, kanser, diyabet ve osteoporoz gibi hastalıklara karşı korumaktadır.

vii.jpg

D Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?


D vitamini içeren besinler birçok farklı gruba ayırmak mümkün. İşte o besinler:
Yumurta sarısı
Mantar
Portakal suyu
D Vitamini İçeren Deniz Ürünleri:
Tuna
Orkinos
İstiridyeler
Karides
Sardalya
Hamsi
D Vitamini İçeren Süt Ürünleri:
İnek Sütü
Belirli yoğurt türleri

D vitamini fazla alırsak ne olur?

En sık belirtisi ise çarpıntı, açıklanamayan halsizlik, ağız kuruluğu ve iştahsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca kulakta çınlama ve baş ağrısı da görülebilir. Kandaki D vitamini seviyesi normal olsa bile bazen yüksek dozda tek seferde alınan vitamin bu yan etkilere neden olduğu görülür.

D vitamini eksik olursa ne olur?

Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olurken çocuklarda ise raşitizm adı verilen rahatsızlığa yol açmaktadır.

D vitamini nasıl kullanılır?

Vitamin D eksiklik veya yetmezliğinin tedavisi Günde 5-30 damla 667-4000 I.U. Sindirim kanalındaki emilim bozukluğuna bağlı Vitamin D eksikliğini önlemek amacıyla Günde 5-15 damla 667-2000 I.U. bozukluğuna bağlı Vitamin D eksikliği tedavisinde Günde 5-75 damla 667-10000 I.U.