Dejavu neden olur? Jamevu nedir?

Dejavu neden olur? Jamevu nedir?

Birçok insanın başına gelen benzer olayları yaşama durumu ya da yaşadığını sanma durumu Dejavu olarak tanımlanır. Peki dejavu nedir? Dejavu bir hastalık mıdır?

Her insan zaman zaman başından geçen bir olayın sanki daha önceden yaşanıldığını anlatır. İşte bu duruma dejavu adı verilir. Peki dejavu neden olur? İnsan yaşadığı bir olayın aynısını neden sanki daha önce yaşamış gibi hisse kapılır? 

102550709-p04kpf82.jpg

DEJAVU HASTALIK MIDIR?

Dejavu, biriİnsanın daha önceden yaşadığı bir anı sanki tekrar yaşıyormuş hissine kapılmasıdır. Genel itibariyle bir rahatsızlık olduğu söylenemez fakat bu durum sık yaşanıyorsa bir doktora başvurmakta fayda var. Çünkü altında psikolojik nedenler yatıyor olabilir.

650x344-dejavu-ne-demek-dejavu-olmak-ne-anlama-gelir-e1-1624262780091.webp

Dejavu ile ilgili bir araştırma yapıldı. Neticede, insan beynindeki sol alt lobun yaşadığımız olayları sadece ana hatlarıyla kayıt altına aldığı ve gelecekte aynı olaya benzer bir durumla karşılaşıldığı zaman, o olayı öne çıkartıp yaşanmışlık hissi verdiği anlaşıldı.

deja-vu.webp

DEJAVU NEDEN OLUR?

Dejavu yaşayanların yaş aralığı, 15 ile -30. Peki neden Dejavu yaşanır? Bu konu hakkında birçok kişi farklı düşünceler aktarıyor. Bazıları reenkarnasyona bağlıyor bazıları da paralel evrendeki yaşantıyla ilişkilendiriliyor. İslami bilimciler ise ruhun daha önce yaşadıkları olarak açıklıyor. Dejavu beyindeki hafıza sisteminin dejavu olduğumuz andaki zamansal uyumu. Yaşanılanların kısa süreli bellekten, uzun süreli belleğe atılırken ortaya çıkan bir sorun.

dejavu-ne-demek-001.jpg

Beynin, yorgunluk hissi veya başka nedenlerden dolayı bir görüntü, ses, vb. herhangi bir girdiyi, giriş anı sırasında algılayamamasından kaynaklanıyor. Beyin bu girdiyi algıladığında kişi bu olayı daha önce yaşadığı hissine kapılıyor.

Öte yandan, beynin sağ lobu ile sol lobunun mili saniyeden daha küçük bir zaman farkı ile çalışmasından da kaynaklanabiliyor. Yani bir taraf diğer taraftan önce algıladığı için, geç algılayan taraf bu olayın daha önce yaşanmış olduğu yanılsamasına kapılıyor. Yoğun alkol tüketildiği bir gecenin sabahında sık yaşanabiliyor.

devaju-nedir.jpg

DEJAVU HANGİ HASTALIKLARIN HABERCİSİ?

Şizofreni olanlar, anksiyete bozukluğu yaşayanlar, depresyon içerisinde olanlar daha sık yaşıyor. Epilepsi vakaları için Dejavu bir nöbet habercisi.

osjo7-1518185618-9766.webp

DEJAVUYA KARŞI JAMEVU

Bilim insanları çok yoğun dejavu nöbetleri geçiren insanları inceledi ve ortaya şu sonuç çıktı:

Sorun beyinde temporal lob adı verilen bölgede. Bu bölgedeki sinir bağlantılarında olmaması gereken bir anda ateşleme oluyor sahte bir anı yaşanmışlık hissi veriyor. İki paralel evren çarpışıyor bu durum hafızayı yanıltabiliyor. Aynı zamanda geleceği görebilme hissi de uyandırıyor.

Dejavunun karşıtına Jamevu deniliyor. Yani bir şeyin tanıdık olduğunu bilip de ona karşı yabancılık hissine kapılmak...