Denize kalkan oldular: 'Maden çıkaracak başka yer bulamadınız mı?'

Denize kalkan oldular: 'Maden çıkaracak başka yer bulamadınız mı?'

Ayvalık Altınova sahilinde bir araya gelen yaşam savunucuları, insan zinciri oluşturdu ve denizde maden aramasını protesto etti. CHP’li Belediye Başkanı Rahmi Gençer,”Maden çıkaracak başka yer bulamadınız mı?” diye sordu. Çevre dernekleri ise, “Dağlar, dereler bitti, sıra denizlere geldi” sözleriyle tepkilerini dile getirdi

Ayvalık Hürses gazetesinden Oya Uğral'ın haberine göre, 14 kilometrelik kumsalı ile Ayvalık'ın gözde turizm merkezi Altınova plajında ki çevre eylemine, Belediye Başkanı Rahmi Gençer, demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcileri ile yazlık sitelerden gelen yurttaşlar katıldı. Eylemde “Denizimize, kumsalımıza dokunma”,”Balıklar maden mi yiyecek”, “Yaşamı savunuyoruz, denizimize sahip çıkıyoruz” yazılı pankart açıp, yüzlerce metre insan zinciri oluşturuldu.

HALKA RAĞMEN…

Altınova denizinde demir madeni çıkarılacak plajda toplanan protestocu grup adına ilk konuşmayı Belediye Başkanı Rahmi Gençer yaptı. Gençer, “Türkiye'nin en güzel plajı, balıkları ve sualtı yaşamının bulunduğu Altınova'da binlerce yıldır doğal yaşam sürüyor. Buradan başka maden arayacak yer bulamadınız mı?Bu kadar tepkiye rağmen, burada maden arayamazsınız. Biz buna kesinlikle karşıyız”dedi.

FATİH'İN KADIRGASI BULUNDU

Türkiye Tabiat Derneği Temsilcisi Bülent Özgen de, Enerji Bakanlığı tarafından ilgili firmaya verilen ön arama ruhsatının ardından sırada detaylı arama ruhsatı olduğunu belirtti ve şunları söylmedi:

“Kültür Bakanlığı'na talebimiz doğrultusunda,maden çıkarılacak alanda Fatih Sultan Mehmet'in ordularına ait batık kadırga ve amforalar bulundu. Alan koruma altına alınmalı.”

TALANA GEÇİT YOK

Ayvalık Çevre Derneği Başkanı Havva Taylan ise, şunları söyledi:Halka sorulmadan, sağlığa zararlı olup olmadığı net bir şekilde ortaya koyulmadan, doğada ya da bu durumda denizlerimizde yaratacağı tahribat detaylı olarak incelenmeden Altınovamızdan maden çıkarılmasına karşıyız. Dağları, ormanları talan ettiniz. Halka nefes alacak alan bırakmadınız! Şimdi sıra denizlerimize geldi. Bizler doğa savunucuları burayı da talan etmenize izin vermeyeceğiz. Maden şirketlerine, doğa düşmanlarına geçit vermeyeceğiz.”

PEŞKEŞ HAKKINI NEREDEN BULDUNUZ?

İlgili firmaya maden arama ruhsatı veren yetkililere de seslenen Taylan,”Bütün bir halka ait olan yer altı zenginliklerini üç beş maden şirketine peşkeş çekme hakkını nereden buluyorsunuz?” dedi.

KORUMA KARARLILIĞI

Ayvalık Tabiat Platformu üyesi Tülay Karakaş da, “ÇED izni alamayan firmanın bir takım yan yollara başvurarak arama faaliyetinde bulunması kabul edilemez.Bilim insanlarının raporlarıyla da tespit ettirdiğimiz gibi, bölgemize hiçbir yarar sağlamayacak, aksine geri dönüşü olmayan yıkımlar yaratacak bu projeyi istemiyoruz. Denizimizi, kumsalımızı, yaşamalanlarımızı hep birlikte korumaya kararlıyız” de