"Diş hekimleri tükenmişliğe sürükleniyor"

"Diş hekimleri tükenmişliğe sürükleniyor"

Ankara Dişhekimleri Odası, Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası’da yaptığı açıklamada diş hekimlerinin pandemi döneminde tükenmişliğe sürüklendiğini açıkladı.

Ankara Dişhekimleri Odası, Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası’da yaptığı açıklamada “Kamuda çalışan diş hekimlerinin büyük kısmının, meslek tanımları dışında filyasyon uygulamasında görevlendirilmeleri, serbest çalışan diş hekimlerinin artan ekonomik sıkıntıları ve koruyucu ekipman temininde ortaya çıkan güçlükler meslektaşlarımızı hızla tükenmişliğe sürüklemektedir” dedi.

Ankara Dişhekimleri Odası'ndan, her yıl 16-22 Kasım tarihleri arasında kutlanan Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası nedeniyle yapılan yazılı açıklamada bu yılki kutlamanın koronavirüs salgını ve İzmir depremi nedeniyle buruk geçeceğini ifade edildi. Açıklamada, diş hekimlerinin pandemiyle birlikte artar sorunlarına dikkat çekilerek şöyle denildi:
“Kamuda çalışan diş hekimlerinin büyük kısmının, meslek tanımları dışında filyasyon uygulamasında görevlendirilmeleri, yaşadıkları sorunlar, ADSM ve ADSH’lerde hizmet vermeye devam eden hekimlerin zorlu çalışma koşulları ve buna bağlı olarak yurttaşların sağlık hizmetine erişememesi, serbest çalışan diş hekimlerinin artan ekonomik sıkıntıları ve koruyucu ekipman temininde ortaya çıkan güçlükler meslektaşlarımızı hızla tükenmişliğe sürüklemektedir.” 

Sağlık emekçilerinin pandemide en yüksek risk grubunda olmasına rağmen koronavirisün meslek hastalığı olarak kabul edilmediği hatırlatılan açıklamada, “COVID-19 tüm sağlık çalışanları için meslek hastalığı kabul edilmelidir” önerisinde bulunuldu.

Açıklamada sağlık emekçilerine uygulanan döner sermaye ve performans sisteminin ‘yanlışlığının’ pandemi döneminde bir kez daha görüldüğü kaydedilerek, “Kamuda çalışan meslektaşlarımız için talebimiz ek ödeme değil, insan onuruna yaraşır, emekliliğe yansıyan, güvenceli, eşit ve adil maaş artışıdır” denildi.


Açıklamada plansız şekilde fakülte açılmasının diş hekimlerinin işsizlik sorununu büyüttüğü ve eğitimin niteliğini düşürdüğü ifade edilerek, “Siyasi rant için art arda açılan alt yapıdan yoksun, akademik kadroları yetersiz fakülteler, kontrolsüz arttırılan kontenjanlar ve usulsüz yatay geçişler nedeniyle hem eğitim standardı düşmekte, hem de işsiz diş hekimlerinin sayısı artmaktadır” denildi.

Açıklamada diş hekimlerinin sorunlarının çözümü için yetkililer işbirliği yapmaya çağrılırken, bu çağrı şöyle aktarıldı:

“Meslek örgütleri özellikle pandemi döneminde alınacak önlemler, görevlendirmeler ve planlamalar ile ilgili görüş bildirmeli, karar mekanizmalarında söz sahibi olmalıdır.
Bizler, deneyim ve birikimimizle mevcut sorunlara çözüm üretecek ulusal sağlık politikaları oluşturulması için katkı sunmaya hazırız. Yüksek enfeksiyon riski, sosyal ve ekonomik sorunlar, değişen çalışma koşulları, mobbing ve bitmeyen şiddetle mücadele ederken topluma karşı sorumluluğumuz ve mesleki yükümlülüğümüz gereği, toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirilmesi, ağız diş sağlığı düzeyinin yükseltilmesi konusunda üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.”