Diyet kolanın içinde ne var? Bir kutu diyet kola içince ne oluyor?
Bir kutu diyet kola içtikten sonra neler oluyor? Uzmanı isim diyet kolalarla ilgili merak edilen bu soruya yanıt verdi.
Uzman isim, diyet kola içmenin insan vücudunda nasıl hızlı bir etki yarattığını açıklayarak potansiyel sağlık risklerine dikkat çekti. Diyet içeceklerin şekersiz olmasının ise tamamen zararsız olduğu anlamına gelmediği vurgulandı.
DİYET KOLANIN İÇİNDE BULUNANLAR
Diyet kolalarda kullanılan tatlandırıcı aspartam. Bu yapay tatlandırıcı, şekerden 200 kat daha tatlı ve içeceklere tatlılık katmak için kullanılıyor. Ancak, aspartam tüketiminin vücuttaki etkileri üzerine tartışmalar sürüyor.
VÜCUDA GİRER GİRMEZ ŞEKER SİNYALİ VERİYOR
Cumhuriyet'teki habere göre NutriCentre'de çalışan beslenme uzmanı Ella Allred, aspartamın vücuda girer girmez şeker alındığı sinyali verdiğini belirtiyor. Vücut, şeker gelmediği halde insülin salgılamaya başlıyor, bu da bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.
TİP 2 DİYABET RİSKİNİ ARTIRABİLİR
Allred’in açıklamalarına göre, vücut diyet kola gibi tatlı bir içeceği algılar algılamaz pankreas insülin salgılar. Bu durum, insülin duyarlılığını azaltarak tip 2 diyabet riskini artırabilir.
KALP HASTALIKLARINA NEDEN OLABİLİR
Ayrıca, insülin salgılanması vücudun bel bölgesinde yağ depolamasına ve kalp hastalığı riskinin artmasına yol açar. Allred, tatlandırıcı içeren bir içecek tüketildiğinde 20 dakika içinde insülin salgısının arttığını belirtiyor. Bu da kan şekerinin düşmesine ve yeniden şeker tüketme isteğine neden olur. Sonuç olarak, kişi kendini yeniden diyet kola içerken bulabilir.
BAĞIMLILIK TEHLİKESİ
Tatlandırıcı içeren içecekler beyin üzerinde de etkili olabilir. Allred’e göre, 40 dakika sonra beyin “ödül merkezleri” tetiklenir ve bu durum bağımlılık riskini artırır. Vücut şeker almadığı halde şeker almış gibi davranır ve kişi daha fazla tatlı isteği duyar.
ASPARTAMIN SAĞLIK RİSKLERİ
Aspartam, sadece içeceklerde değil, diş macunu gibi birçok üründe de kullanılan yaygın bir tatlandırıcıdır. DSÖ, aspartamın bazı sağlık riskleri taşıyabileceğini belirtiyor. Ancak, önerilen günlük aspartam alımını aşmak için çok büyük miktarda tüketim gerektiğine dikkat çekiliyor.
WHO, 70 kg ağırlığındaki bir yetişkinin günlük güvenli aspartam tüketim sınırını aşması için günde 9-14 kutu diyet kola içmesi gerektiğini vurguluyor. Yani, diğer birçok şeyde olduğu gibi, burada da ölçülü olmak önemli.