Dünya Tabipler Birliği: Pandemide zarar gören hekimlerin zararları karşılanmalı

Dünya Tabipler Birliği: Pandemide zarar gören hekimlerin zararları karşılanmalı

Dünya Tabipler Birliği (DTB), koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren ya da hastalanan hekimlerin gördükleri zararın karşılanmasına yönelik çağrıda bulundu.

DTB Başkanı Dr. David Barbe, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun pandemiyle ilgili özel oturumu öncesinde yaptığı açıklamada hekimlerin pandeminin yaşandığı dönemde aylarda övgüler aldıklarını ve saygı gördüklerini belirtti:

“Sağlık çalışanları bugün Covid-19’un bir meslek hastalığı olarak tanınması, uğranılan gelir kaybının, tedavi ve rehabilitasyon giderlerinin karşılanması ve ölüm durumlarında geride kalan aile üyelerine gerekli güvencelerin sağlanmasına ihtiyaç duymaktadır. Bu alanda kimi ülkelerin diğerlerinden daha ileride oldukları açıktır. Ne var ki bu korumanın hiçbir boşluk bırakmadan sağlanması gerekmektedir. Durumdan etkilenenlerin bu korumaya olan ihtiyacı gecikmeksizin karşılanmalıdır.”

"COVID-19 NEDENİYLE ÖLEN MESLEKTAŞLARIMIZIN YASINI TUTUYORUZ"

Barbe, DTB’nin çevrimiçi Genel Kurulu öncesinde yaptığı açıklamada hekim kesiminin önderlerinin Covid-19 nedeniyle ölen meslektaşlarının yasını tuttuklarını belirtti. Barbe, “Gerçek sayıyı bilmiyoruz ancak binlerle ifade edilmesi gerektiği açıktır. Bildiğimiz ise hekimlerin ilk hasta olanlar ve ölenler arasında olmalarıdır. Geçtiğimiz bahar ayları en kötü dönemdi; pek çok sağlık çalışanı uygun kişisel koruyucu donanım olmadan yoğun bakımda görev yaparken aile hekimleri ya da halk sağlığı alanında çalışan hekimler da topluma test uygulamaktaydı” ifadelerini kullandı.

"SAĞLIK ÇALIŞANLARI KENDİLERİNİ TEHLİKEYE ATMAK ZORUNDA KALDI"

Barbe pandeminin pek çok ülkeyi son derece ağır biçimde etkilediğini söyledi:

“Bu süreçte milyonlarca insan öldü, çok sayıda insan hastalandı ve halen hastalığın pençesinde olanlar var ve yine pek çok insan da 'uzun COVID'in kalıcı zararlarına maruz kaldı. Konunun olumlu yanı ise pek çok kişinin hijyen, mesafe, maske ve iyi havalandırılan iç mekanlar sayesinde güvende kalabilmiş olmasıdır.

“Gelgelelim, hekimler, hemşireler ve diğer sağlık çalışanları söz konusu olduğunda durum çok farklı. Bu insanlar bakım vermek için hastalarıyla yakın temas içinde oldular. Kendilerini tehlikeye atmak zorunda kaldılar.

"PANDEMİ HAZIRLIĞI OLAN ÜLKELERDE İNSANLAR DAHA AZ MAĞDUR OLDU"

Aşılar ufukta görünüyor olsa bile pandeminin henüz dünyaya zarar vermeye devam ettiğini ve daha aylarca süreceğini belirten Barbe, çıkarılması gereken çok sayıda ders olduğunu belirtti:

“Bir nokta şimdiden çok net biçimde ortaya çıktı: Bir pandemi hazırlığ olan ülkeler olmayanlara göre daha az sorunla karşılaştı, bu ülkelerdeki insanlar daha az mağdur oldu. Bir pandemi hazırlık planının çekmecede duruyor olmasını yeterli sayanlar oldu ancak bunun ölümcül bir yanlış olduğu ortaya çıktı. Her ülkenin, düzenli olarak güncellenen ve eksiksiz finanse edilen kapsamlı bir stratejiye ihtiyacı var."

“Yine çok açık olan bir başka nokta da şu: Bu ilk pandemi olmadığı gibi sonuncusu da olmayacaktır. Bakım ve koruyucu sağlık hizmetlerine daha iyi yatırım yapmamız gerekiyor ve buna hemen başlanmalı.”