Efsane çay tabağının sırrı ortaya çıktı

Efsane çay tabağının sırrı ortaya çıktı

Herkesin severek içtiği çayın efsane tabağının üstünde yer alan motiflerin ne anlama geldiği ortaya çıktı.

Çay tabağı dediğimizde hemen gözümüzün önünde beliren kırmızı beyaz renkli tabakların sırrı ortaya çıktı. Türkiye’de gelenekselleşen ve aynı zamanda millileşen bu tabağın ismi aslında "Acem çay tabağı"

milli-cay-tabagimizin-uzerindeki-motifler-neyi-ifade-ediyor-c7oupsva-780x470.jpg

 

Webtekno'da yer alan habere göre, yıllarca kullanılmış ve hâlâ kullanılan bu çay tabağının tasarımının kime ait olduğu ise muamma. 

Türkiye’de bu tasarımı ilk etapta üretip dağıtımını yapan kuruluşun İstanbul Porselen olduğu düşünülüyor. Hatta bu tabağa şeklini veren kalıpların hâlâ varlığını sürdürdüğü ve üretimine de bu şekilde devam edildiği biliniyor.

cay-tabagi.webp

O RENKLERİN ANLAMI VAR

İlk etapta bu çay tabağına gözümüz iliştiğinde canlı kırmızı renkler dikkatimizi çekiyor. Mavi ve yeşil renklilerinin kullanımı az da olsa devam etse de genelde kırmızı oluşuyla millileşen bu tabaklardaki kırmızılıkların yanında, tabağın tasarımının geri kalanına ise beyaz renk hakim.

Bu kırmızılıkların anlamı, çayın geldiğinde tavşan kanı görünmesini sağlamak. Eğer tabağın tamamı kırmızı renk olsaydı ilk etapta muhtemelen çayın acı ve bayat olduğunu düşünülecekti. Aslında genel itibarıyla tasarımda beyaz kullanılmasının amacı, bu negatif algıyı dağıtmak. Bu sayede bu çay tabağıyla önümüze gelen çay, bize lezzetli izlenimini veriyor. 

215c0a225a216645e6a242aa350c7d705810ecb6.jpeg

MOTİFLERİN NE ANLAMA GELDİĞİ ORTAYA ÇIKTI

Nalbekilerin orta kısmında yer alan çiçek motifine penç ismi verilir. Penç, Türk sanatına ait süsleme ürünlerinde, çoğunlukla karşımıza çıkan bir desen olmasının yanında Farsçada "5" manasına gelir ve yine bu motif yaprak sayısına göre adlandırılır.

Yan tarafta yer alan kırmızı lekelerin de parmak izlerini temsil ettiği ve 7 tane olması sebebiyle haftanın günlerini ifade ettiği konusunda çeşitli görüşler bulunmakta. Hatta bazı köy ve kasabalarda da yapıldığı bilinen bu tabaklardaki kırmızı renkli beneklerde, köylü kadınların dokunuşu olduğu da söylentiler arasında.