Eğer tuvalete gittiğinizde bunu yaşıyorsanız Alzheimer riski taşıyor olabilirsiniz

Eğer tuvalete gittiğinizde bunu yaşıyorsanız Alzheimer riski taşıyor olabilirsiniz

Alzheimer hastalığıyla ilişkili en yaygın belirti arasında tuvalet alışkanlıklarındaki değişiklikler yer alıyor. Eğer bu belirtiyi yaşıyorsanız Alzheimer riski altında olabilirsiniz.

The Lancet tıp dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, sindirim sisteminde yaşanan değişiklikler, nörolojik süreçlerde meydana gelen değişiklikler hakkında önemli bir uyarı niteliği taşıyor. Birleşik Krallık ve Fransa'da yapılan bu çalışmada, 39.672 kişinin tıbbi verileri incelenerek, Alzheimer hastalığı teşhisinden önceki 15 yıl içinde yaşanan semptomlar üzerinde duruldu. Bu süre içinde hastalar, toplamda 123 farklı sağlık durumu sergilediler ve araştırmacılar en sık olarak nörodejeneratif durumla ilişkili 10 belirtiyi belirledi.

Şaşırtıcı bir şekilde, bu belirtiler arasında kabızlık da yer alıyordu. Araştırmacılar, kabızlığın Alzheimer hastalığıyla ilişkili en yaygın 10 sağlık durumu arasında olduğunu tespit ettiler. Ancak, nedensellik konusunda tam bir kesinlik sağlanamadı. Araştırmanın baş yazarı olan ICM Beyin Enstitüsü'nden Thomas Nedelec, sağlık sorunlarının Alzheimer risk faktörleri mi, semptomlar mı yoksa hastalığın uyarı işaretleri mi olduğu konusunda hala belirsizliklerin bulunduğunu belirtti.

Bazı Alzheimer hastalarında kabızlığın demans ilaçlarının bir yan etkisi olarak görülebildiği bilinmektedir. Bu nedenle, genellikle demans teşhisi konulduktan sonra hastalığın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkar. Ancak, bu çalışma, bazı Alzheimer hastalarında kabızlığın daha erken dönemlerde görülebileceğini ve diğer semptomlarla birlikte gelecekteki demans teşhisini tahmin etmede yardımcı olabileceğini ortaya koydu.

Eğer 65 yaşın üzerindeyseniz, kabızlık oldukça yaygın bir durumdur ve her kabızlık Alzheimer hastalığıyla ilişkili olmayabilir. 65 yaş üzerindeki yetişkinlerin yaklaşık yarısı kabızlık sorunu yaşayabilir. Ancak uzmanlar, özellikle haftada üç kezden az tuvalete çıkmak veya tuvalet ihtiyacı sırasında ağrı yaşamak gibi durumlar varsa, tuvalet alışkanlıklarında sorun yaşanıyorsa, endişelerinizi doktorunuzla paylaşmanızı önermektedir.

Araştırma, kabızlık yanında, Alzheimer teşhisinden önce ortaya çıkabilen dokuz farklı durumu daha belirledi. Bunlar arasında majör depresyon, anksiyete, anormal kilo kaybı, şiddetli stres tepkisi, uyku bozuklukları, işitme kaybı, servikal spondiloz (bir tür artrit), düşme ve yorgunluk yer almaktadır.

Bu nedenle, tuvalet alışkanlıklarınızda meydana gelen değişiklikleri dikkate almanız ve gerekirse doktorunuzla paylaşmanız önemlidir. Erken teşhis, Alzheimer gibi demans hastalıklarının yönetimi ve tedavisi açısından büyük önem taşır.