En lezzetli, en güzel turşu nasıl kurulur? Turşunun erimemesi için ne yapmalı? İşte turşu kurmanın püf noktaları

En lezzetli, en güzel turşu nasıl kurulur? Turşunun erimemesi için ne yapmalı? İşte turşu kurmanın püf noktaları

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan turşu, genellikle kış mevsiminde tüketmek amacıyla sonbahar aylarında evlerimizde hazırlayabildiğimiz besin maddelerinden biridir. Peki en güzel turşu nasıl kurulur? İşte turşu için püf noktalar

“Turşu nasıl yapılır?” “Ev turşusu kurmanın püf noktaları nelerdir?” sorularına yanıt arıyorsanız doğru yerdesiniz. 

Gıdaları sirke veya tuzlu asidik suda muhafaza tekniği olarak kullanılan turşu yapımı, binlerce yıldır birçok toplumun yemek kültürünün bir parçası.

Türkiye’de de geleneksel mutfak kültürümüzde önemli bir yeri olan ve sofralarımızdan eksik olmayan turşu, uygun şartlarda hazırlandığında özellikle kış ayları için sağlık ve lezzet dolu bir besin.

11.jpg
Kolaylıkla elde edilebilen sebzelerle yapılan ve uzun soluklu muhafaza edilebilen turşu yapımı için farklı yöntem ve metot arayan ev kadınları “Turşu nasıl yapılır?” “Turşu yapmanın püf noktaları nelerdir?” “Karışık turşu malzemeleri nelerdir?” “Turşu nasıl kurulur?” gibi soruların yanıtını aramakta.

KARIŞIK TURŞU TARİFİ

Malzemeler;

  • Yarım kilo yeşil domates,
  • Yarım kilo kornişon salatalık,
  • 1 top orta boy beyaz lahana,
  • Yarım kilo acur,
  • 5 adet orta boy havuç,
  • 1 avuç maydanoz,
  • 3 baş sarımsak,
  • 2 çay bardağı sirke,
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 2 Lt su
  • 2.jpg

Malzemeler bol su ile iyice yıkandıktan sonra ayıklanır. Özellikle beyaz lahana küçük küçük kesilerek güzelce yıkanmalıdır. Diğer malzemeler ise isteğe göre kesilip küçültülebilir. 5 litrelik bidonun içine yerleştirilecek olan malzemeler, öncelik olarak lahanalar olmak kaydıyla yerleştirilmeye başlanır. En alta yerleştirdiğiniz lahanaların üstüne havuçlar, biberler, acur, domates ve salatalıklar yerleştirilir. En üste de yeniden lahana olacak şekilde bidon tamamen doldurulur. Daha sonra su, şeker, sirke, limon tuzu ve kaya tuzu eklenir. Ardından bidonun kapağını kapatma aşamasında maydanoz ve sarımsak da en üste koyularak kapak sıkıca kapatılır.

KURULAN TURŞU NASIL SAKLANIR? 

Hazırlanan turşu bidonunun 20-25 gün ışık ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Süreç tamamlanınca açılıp servis edilebilir. 

TURŞU KURMANIN PÜF NOKTASI NEDİR? KÜTÜR KÜTÜR TURŞU İÇİN NE YAPMALI? 

Ayrıca turşunun erimemesi için de bazı püf noktalar bulunmaktadır. Bu nedenle seçmiş olduğunuz sebze ve meyvelerin taze olmasına, herhangi bir çürüğünün bulunmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Kullandığınız bidonların plastikten çok cam kavanoz olması da yine turşunun erimemesi için oldukça etkili taktiklerden biri olacaktır. Gereğinden fazla miktarda kullanılan tuz, sirke ve limon da yine turşunun erimesine neden olan diğer faktörlerdir. 

3.webp