Erkek çocuğu olanları şaşırtacak haber! Zekayı etkiliyormuş...

Erkek çocuğu olanları şaşırtacak haber! Zekayı etkiliyormuş...

Çoğu insanın hayali ve mutluluk sebebi olan çocuklar her ne kadar "cinsiyeti fark etmez" dense de yapılan araştırmalar "biraz fark ettiğini" gösteriyor. Araştırmalara göre erkek çocuk yetiştirenlerin beyni daha hızlı yaşlanıyor.

HaberTürk'te yer alan haberde ABD ve Çekya'nın ortak yürüttüğü çalışmanın ortaya koyduğu veriler paylaşıldı. Çalışmalara göre çocukların kız veya erkek olmaları anne babalarının bilişsel yetenekleri üzerinde etki ediyor.

50 yaşın üzerindeki 13 binden fazla ebeveynin katıldığı çalışmalarda en az bir oğlu olan ebeveynlerin bilişsel olarak daha hızlı yaşlandıkları görüldü.

Birden fazla oğlu olanların ise sadece kızı olanlara göre bilişsel yeteneklerini daha da hızlı kaybettiği tespit edildi.

erkek-ebeveyni.jpg

NEDEN BÖYLE?

Kız ve erkek çocuk sahipleri üzerinde yürütülen araştırmanın sonuçları bilim insanlarını bunun sebebini düşünmeye itti.

Araştırmacılar tarafından yapılan gözlemler sonucu erkek evlat sahibi ebeveynlerin daha hızlı yaşlanmasının nedeninin, erkek çocuklarının kız çocuklarına göre daha az şefkatli olma eğiliminde olmaları ve bu durumun da anne-babaların ruh sağlığının bozulmasına ve bilişsel yeteneklerin de bu sebeple zayıflamasına bağlı olduğu öne sürüldü.

EŞİT ZEKAYLA BAŞLADILAR, GERİDE KALDILAR

Çalışma kapsamında ebeveynlere kelime listesi alıştırmaları verildi ve matematik problemleri çözdürüldü. Başta eşit zekada olan erkek çocuk sahibi aileler çalışmanın sonunda en başta olduğundan daha az zeki insanlar olmaya başladı.

BİYOLOJİK DEĞİL SOSYAL SEBEPLER

New York'taki Columbia Üniversitesi'nden araştırmacı Katrin Wolfova, "Sonuçlar ortaya koyuyor ki en az bir erkek çocuğu olan ebeveynler, hiç erkek çocuğu olmayan ebeveynlere kıyasla daha hızlı bir bilişsel gerileme gösteriyor. Hem annelerde hem babalarda benzer sonuçlar gözlemlediğimizden, etkilerin biyolojik olmaktan ziyade sosyal olduğunu söyleyebiliriz" dedi.