Evden Üretimde Yeni Dönem! 3D Yazıcı Eğitimiyle Kadınlar ve Engelli Bireyler Ekonomiye Katılıyor

Evden Üretimde Yeni Dönem! 3D Yazıcı Eğitimiyle Kadınlar ve Engelli Bireyler Ekonomiye Katılıyor

Adana’da düzenlenen ücretsiz eğitim programında kadınlar ve engelli bireyler, 3D yazıcı teknolojisinden e-ticarete kadar pek çok alanda eğitim aldı.

Adana’da düzenlenen ücretsiz eğitim programında kadınlar ve engelli bireyler, 3D yazıcı teknolojisinden e-ticarete kadar pek çok alanda eğitim aldı. 40 saatlik programı tamamlayan katılımcılar, kendi ürünlerini tasarlayıp üretmeyi ve internet üzerinden satışa hazırlamayı öğrendi.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte üretim modelleri de değişiyor. Fabrikalara ve büyük işletmelere bağlı olmadan, evden veya küçük çalışma alanlarından üretim yapabilmenin önü açılırken, bu dönüşüm özellikle kadınlar ve engelli bireyler için yeni ekonomik fırsatlar yaratıyor.

Liderler Enstitüsü tarafından Adana’da düzenlenen ücretsiz eğitim programı da bu dönüşümün örneklerinden biri oldu. Programa katılan 10 kişi, 3D yazıcı teknolojilerinden e-ticarete kadar üretimin farklı aşamalarında uygulamalı eğitim aldı.

40 saat boyunca üretimden e-ticarete eğitim

40 saatlik eğitim programında katılımcılara 3D yazıcıların kullanımı, tasarımın ürüne dönüştürülmesi, ham madde seçimi ve üretim süreçlerinin yanı sıra e-ticaret, ürün fiyatlandırması, kârlılık hesabı ve dijital pazarlama konularında bilgi verildi.

Katılımcılar eğitimlerin uygulamalı bölümünde kendi tasarımlarını hazırlayarak 3D yazıcılarla üretim gerçekleştirdi. İstanbul Lider Koleji Adana Kampüsü’nde daha önce 3D yazıcı ve robotik kodlama eğitimi alan öğrenciler de programa katılarak deneyimlerini paylaştı.

"Mesele yalnızca teknolojiyi öğretmek değil"

Liderler Enstitüsü Kurucusu Filiz Kepme, programın yalnızca 3D yazıcı kullanımını öğretmekten ibaret olmadığını belirtti.

Kepme, özellikle evden çıkma veya düzenli bir iş ortamında çalışma imkânı sınırlı olan kişilerin üretim sürecinin dışında kalmak zorunda olmadığını ifade etti.

Program kapsamında katılımcıların bir ürünün fikir aşamasından satış aşamasına kadar tüm süreci öğrenmesinin hedeflendiğini belirten Kepme, üretim yapmanın yanı sıra ürünün nasıl fiyatlandırılacağının, maliyet ve kâr hesabının nasıl yapılacağının, hangi satış kanallarının kullanılacağının ve ürünün tüketiciye nasıl ulaştırılacağının da öğretilmesinin önemine dikkat çekti.

Kepme, kadınların ve engelli bireylerin ekonomik hayata katılımında yalnızca istihdam odaklı modellerin yeterli olmadığını, kişilerin kendi üretimlerini ve gelir modellerini oluşturabilecekleri alternatiflerin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

İlk ürünlerini 3D yazıcılarla ürettiler

Eğitim sonunda katılımcılar, hazırladıkları tasarımları 3D yazıcılarda basarak ilk ürünlerini ortaya çıkardı.

Programa katılan 36 yaşındaki Ahmet Dönmez, uzun süredir ilgi duyduğu 3D yazıcı teknolojisini uygulamalı olarak öğrenme fırsatı buldu. Kendisine bir 3D yazıcı da verilen Dönmez, bundan sonraki süreçte farklı ürünler geliştirerek internet üzerinden satışa sunmayı planladığını belirtti.

Katılımcılardan Duygu Canımoğlu Giriş ise eğitimde öğrendiği üretim yöntemlerini ilerleyen dönemde aile bütçesine ek gelir sağlayacak bir faaliyete dönüştürmek istediğini ifade etti.

Üretim kadar satış da öğretildi

Eğitmen Tolga Tekin, programda yalnızca 3D yazıcı kullanımına odaklanılmadığını belirtti.

Katılımcılara ham maddeden üretime, kâr marjı hesaplamasından satış platformlarının kullanımına kadar birçok konuda eğitim verildiğini aktaran Tekin, ürünlerin dijital ortamda pazarlanması için fotoğraf ve video içeriklerinin hazırlanmasının da program kapsamında ele alındığını söyledi.

Liderler Enstitüsü, teknolojiye erişimi üretim ve ekonomik katılımla birleştiren benzer eğitim programlarını farklı gruplara ulaştırmayı hedefliyor.