Fıtık deyip geçmeyin! İç organlarınız parçalanabilir

Fıtık deyip geçmeyin! İç organlarınız parçalanabilir

Fıtıklar hepimizin hayatında kendimizin veya çevremizdeki insanların sağlık sorunu olarak yaşadığı sorunlardan biridir. Eğer fıtık görmezden gelinirse büyük tehlikelere yol açabilir.

Fıtık toplumda en yaygın ve rahatsızlığı son derece yüksek sağlık problemleri arasında yer alıyor. Özellikle ağır iş yükü, ani hareket veya sabit bir yere bakma durumlarında fıtık atması dediğimiz sorunla karşılaşmamız içten bile değil. 

side-view-woman-having-backache-while-working-from-home-23-2148813150.webp

O nedenle fıtığın erken teşhisi ve tedavisi oldukça önem arz ediyor. 

FITIK NEDEN ATAR?

'Hernia', halk arasındaki ismiyli 'fıtık', organın yerinde durması gereken doku veya kasların boşluklarından dışarı kayması sonucu oluşur. Ani bir hareket, ağır iş gücü uygulanan durumlarda fıtık atması dediğimiz sağlık problemiyle baş başa kalınabilir.

close-up-man-rubbing-his-painful-back-isolated-white-background-1150-2935.webp

FITIKTAN KORUNMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ?

Fıtıktan korunmak için öncelikle erken teşhisin önemini kavramalı ve gerekli tedaviyi vaktinde olmalıyız. Basit bir ağrınız sonrasında başınızı ağrıtan bir hal alıp, fıtık atması olarak karşınıza çıkabilir. O yüzden fıtık deyip geçmemelisiniz. Fıtık atmaması için ise ağır yük kaldırmamaya mümkün olduğunca özen göstermelisiniz. Ekran başında çalışmak zorunda olanlar ise belirli periyotlarla boyun egzersizi yaparak boyun fıtığından korunabilir.

man-experiencing-neck-pain-while-working-from-home-laptop-23-2148806670.webp

FITIK İÇ ORGANLARA HASAR VEREBİLİR

Fıtıklar önemsenmediği takdirde büyük sorunlara davetiye çıkarabilir ve hatta organların çürümesine dahi yol açabilir. Özellikle kasık fıtığı, karın içindeki ince barsaklar, barsak yağları gibi organların hasarına yol açabilir ve bu hasar diğer organlara da sıçrayarak diğer iç organlarınızın parçalanmasına yol açabilir. O nedenle en ufak ağrıda, fıtık şüphesi hissettiğiniz anda en yakın hastaneye başvurmanız hayati önemdedir. Teşhis ve tedavi ne kadar erken olursa, fıtıktan korunmak da o kadar etkili olacaktır.

young-lady-shirt-suffering-from-backache-looking-fatigued-176474-55176.webp