Gençlerdeki kalp krizi artışının nedeni belli oldu

Gençlerdeki kalp krizi artışının nedeni belli oldu

Gençlerde artan kalp krizinin nedeni belli oldu. Uzmanlar kalp krizi yaşının düşmesine ilişkin ciddi uyarılarda bulundu.

Kalp krizi riskinde yaşın küçülmesi son zamanlarda dikkat çeken bir konu. Peki artık bu tehdit neden genç yaşlara kadar düştü? 

64e8dd618da6952e60aadebd-heart-attack.webp

Cumhuriyet'teki habere göre Dr. İbrahim Oğuz, gençlerde artan kalp krizi vakalarına hangi davranışların neden olduğunu açıkladı.

61625b2b45d2a06a3cde7414.webp

GENÇLERDE KALP KRİZİ VAKALARI ARTIŞA GEÇTİ

Kardiyoloji Uzmanı Dr. İbrahim Oğuz, kalp krizlerinde en çok rastlanılan belirtiler ile son dönemlerde gençlerde artan kalp krizi vakalarına ilişkin önemli bilgiler verdi. 

70282308-7ca5-4efd-ade6-06970babc8e2-u-technologyaddictionlistelist.jpg

KALP KRİZİNDE EN SIK RASTLANAN BELİRTİLER

Kalbi besleyen damarlardaki tıkanıklık sonucu kalbin oksijen kalması ve dokuların ölmesini kalp krizi olarak açıklayan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Oğuz, kalp krizlerinde en sık rastlanan 5 belirtiyi sıraladı. 

depositphotos-372624316-stock-photo-bored-young-woman-her-phone.jpg

ÇARPINTI, MİDE YANMASI, BAŞ DÖNMESİ

Birçok belirtiye rağmen ilk beş belirtiyi açıklayan Dr. Oğuz, “Bunun en önemlisi göğüs ağrısıdır. Bunun yanında nefes darlığı, mide bölgesinde yanmalar, çarpıntı ya da baş dönmesi olarak karşımıza çıkabilir. Böyle belirtileri olan hastaların biran önce sağlık kurumlarına başvurmaları gerekiyor. Kalp krizi çok acil bir durumdur ve hayati tehlike oluşturur” dedi.

01938c458f7b93cfd46edaea8d6622ce.webp

NEFES DARLIĞI, ÇENEYE VE SIRTA VURAN AĞRILAR İLE BAYGINLIK HİSSİ

Ağrı duyusu azalan hastaların kalp krizi geçirdiğini fark edemediği durumların yaşandığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. İbrahim Oğuz, “Bazı hastalar özellikle diyabet yani şeker hastalarında ağrı duyusu azalabiliyor. Bunun yanında yürürken olan nefes darlığı mesela ya da çeneye, sırta vuran göğüs ağrıları ya da baygınlık hissi ile gelebiliyor hastalar. Bu durumda ise bizler kan tahlillerinde kriz değerlerinde yükseklik, kalp grafiğinde bozukluğu tespit edersek bu durumu kalp krizi olarak tanı koyabiliyoruz ve müdahale etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

teknoloji-bagimliligi-hasta-ediyor-k.jpg

EKRAN MARUZİYETİ RİSK FAKTÖRÜ OLUŞTURUYOR

Son dönemlerde gençlerde artan kalp krizi vakalarına ilişkinde bilgilendirmelerde bulunan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Oğuz, “Gençlerde kalp krizi son zamanlarda en çok sorulan ve konuştuğu bir konudur. Bu konuda da çok dikkatli olmamız gerekiyor" dedi.

Oğuz, "Özellikle teknolojinin gelişmesi ile birlikte spor alışkanlığının azalarak ekran maruziyet süresinin artması bizim için risk faktörü oluşturuyor. Hastaların ya da kişilerin daha düzenli spor yapmaları ekran maruziyet süresini azaltmak gerekiyor. Ayrıca sigara gibi risk faktörü olan alışkanlıklardan uzak durulmalıdır” ifadelerini kullandı.