
Göz ağrısı neden olur? Göz ağrısı nasıl geçer?
Göz ağrısı neden olur? Geçmeyen göz ağrısının nedenleri nelerdir? Göz ağrısı ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde.
Göz ağrısı neden olur? sorusu gözlerinde problem yaşayan birçok kişi tarafından merak edildi. Peki göz neden ağrır? Göz ağrımasına ne yol açar?
GÖZ AĞRISI NE DEMEK?
Göz ağrısı, travma, iltihaplanma ve enfeksiyon gibi çeşitli nedenlerle ağrıya yol açabilen, tek gözde ya da her iki gözde yaşanabilen ağrıdır. Göz ağrısının tam olarak yerini tayin etmek hasta açısından zordur. Dolayısıyla ağrının yeri ve sebebinin belirlenmesi açısından doktor muayenesi şarttır.
GÖZ AĞRISININ NEDENLERİ
Gözde başlayan ağrının nedeni bazı hastalıklar olabilmektedir. Bunlar şöyledir:
Gözde yabancı cisim
Göze kaçan yabancı cisimler ani başlayan ağrı, batma, yanma ve sulanma şikayetleriNİN yanında görmede bulanıklık ile kızarıklığa neden olmaktadır. Bu durumlarda mutlaka göz doktoruna gidilmeli ve yabancı cisim göz doktoru tarafından çıkarılmalıdır. Kendi kendine çıkarılmaya çalışıldığında göze daha fazla hasar verme riski bulunmaktadır.
Konjonktivit
Konjonktivit, gözün beyaz yapısının üzerindeki dokunun iltihabıdır. Mikrobik, alerjik ve otoimmünite gibi mikrobik olmayan etkenlere de bağlı olabilmektedir. Konjonktivadaki damarların genişlemesi sonucu gözde kızarıklık ile kendini göstermektedir. Bu durumda hastalarda gözde ağrıya ek olarak batma, yanma, sulanma, gözlere kum atılmış gibi bir his, çapaklanma, kaşıntı gibi şikayetler olabilmektedir. Damla tedavileri ile genellikle düzelmektedir.
Korneal abrazyon
Korneada çizilmeye veya sıyrılmaya bağlı ortaya çıkan bir durumdur. Travma sonrası ciddi ağrı batma yanma sulanma, ışıktan rahatsız olma görme bulanıklığı şeklinde kendini gösterir. Olası delinme kontrolü açısından mutlaka zaman kaybedilmeden doktor muayenesi gereklidir.
Keratit
Kornea tabakasının mikrobik veya mikrobik olmayan nedenlere bağlı iltihaplanmasıdır. Özellikle hijyenik kullanılmayan yumuşak kontakt lensler sonrası ortaya çıkan keratitler acilen tedavi gerektirmektedir. Aksi takdirde 24 saat içerisinde gözde delinmeyle sonuçlanabilecek enfeksiyonlar ortaya çıkabilir. Dolayısıyla lenslerin günlük takıp çıkarılması, hijyene azami dikkat edilmesi ve havuz ve denize girilirken lensin çıkarılması çok önemlidir.
Glokom
Göz tansiyonu hastalığı kriz durumlarında ciddi ağrı (göz patlayacak şekilde), bulantı, kusma ve baş ağrısı ile kendini gösterir. Acil müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Aksi takdirde gözde geri dönüşü olmayan hasarlar bırakabilir.
Üveit
Üveit gözün ön, orta, arka veya tüm üveal tabakasının birlikte tutulabildiği bir durumdur. Hastalarda gözde ağrı, ışık hassasiyeti, görme kaybı ve gözlerde kızarıklıkla kendini gösterir. Travma, enfeksiyon veya bağışıklık sistemi bozukluklarına bağlı ortaya çıkabilmektedir. Erken tanı ve tedavi kalıcı olabilecek hasarları önlemek açısından çok önemlidir.
Optik nevrit
Göz ile beyin arasındaki iletişimi sağlayan görme sinirinin çeşitli nedenlere bağlı iltihaplanmasıdır. Hastalarda ağrı, özellikle göz hareketiyle artan ağrı, görme bulanıklığı, görme alanında kayıplar ile kendini gösterebilir. Acil tedavi edilmesi gereken bir durumdur.
Blefarit veya hordeolum
Kirpik diplerine açılan yağ kanallarının tıkanması sonrası kapaklarda şişlik, hassasiyet ve ağrı ile kendini gösteren bir durumdur. Halk arasında arpacık veya it dirseği olarak bilinmektedir. Genellikle birkaç gün içerisinde şişlik alanındaki iltihabın boşalması sonucu rahatlama yaşanır. Boşalma olmadığı durumlarda masaj yapılarak boşaltılması sonrasında cerrahi gerekliliği azaltmak açısından önemlidir.
Selülit
Preseptal veya orbital sellülit şeklinde 2 gruba ayrılır. Baş ağrısı, gözde ağrı özellikle göz hareketlerinde ağrı, gözde şişlik, kızarıklık, görme kaybı gibi belirtilerle ortaya çıkıp, selülitin ilerlemesi sonucu nörolojik semptomlarla da kendini gösterebilir. Acil muayene ve uygun tedavinin başlanması hayatidir.
Sklerit veya episklerit
Sklerit, özün beyaz kısmının derin dokularının iltihaplanmasıdır. Mikrobik veya mikrobik olamayan nedenlere bağlı ortaya çıkabilmektedir. Mutlaka doktor muayenesi sonrası tedavi edilmesi gerekmektedir.
Kuru göz
Göz kuruluğu, gözün yüzeyini tutan tüm hastalıklara eşlik edebilmektedir. Bazen hafif seyirli olabilmekte, bazen ciddi seviyede olmakta; hastalarda gözde ağrı, yanma, batma, ışık hassasiyeti, görmede bulanıklık ile kendini göstermektedir.
GÖZ AĞRISINA NE İYİ GELİR?
Göz ağrılarında temiz, sıcak ve nemli bir havlu yardımıyla sıcak kompres yapmak, göz kuruluğu bulunuyorsa yapay gözyaşı damlaları kullanmak, sigara dumanı gibi göze rahatsızlık veren durumlardan uzak durmak, gözleri kapatıp açarak dinlendirmek, çok parlak ışıklardan kaçınmak ve dinlendirici gözlük kullanımı göz ağrılarına iyi gelebilir.
- Gözleri kapatıp gözü dinlendirmek
- Etkilenen göze sıcak veya soğuk kompres uygulamak
- Gözü yıkamak
- Karanlık bir ortama geçmek gibi ışık kaynağından uzaklaşmak
- Uzun süre sabit ekrana bakmayı gerektiren iş yapılıyorsa gözleri belirli aralıklarla kapatıp açmak
- Göz kuruluğu bulunuyorsa suni göz yaşı damlaları damlatmak
- Göz dinlendirici gözlük kullanmak
- Antibiyotik, antifungal veya antiviral göz damlaları kullanmak (doktor onaylı)