Günde 3 tane hurma yerseniz...

Günde 3 tane hurma yerseniz...

Hurma meyvesinin tarihi oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Bu meyvenin sahip olduğu vitamin ve mineraller, insan sağlığı açısından oldukça faydalıdır.

Hurma, palmiye ağacında yetişen koyu renkli ve tatlı bir meyvedir. Genel olarak çöl ikliminde yetişen bu meyve, ülkemizde de sıcak iklimin yer aldığı Akdeniz Bölgesi’nde yetişmektedir. Tarihi oldukça eski zamanlara dayanan hurma hem yaş hali ile hem de kurutulmuş hali ile tüketilebilmektedir. Eski zamanlardan beri şifa kaynağı olarak tüketilen hurma, kurutulduktan sonra besin değerlerinin artması ile bilinir.

Özellikle Ramazan ayında büyük bir ilgi gören hurmanın düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Palmiye ağacının yetişebildiği tüm lokasyonlarda gelişen hurma özellikle Arap yarımadasında ve Afrika ülkelerinde yer alır. Hurmanın bilinen üç farklı çeşidi vardır. Bunlar; sukkari, mazafati ve acvedir. Genel olarak tüm hurma çeşitlerinin besin değeri yüksektir ve düzenli tüketilmesi halinde vücut direncinin artmasını sağlar.

810-armagan-kuruyemis-duble-medine-hurma-hurma-hurma2-001.jpg

Hurmanın Faydaları Nelerdir?

Hurmanın kurutulmuş halinin tüketilmesi, yüksek besleyici özelliklerinden en iyi şekilde yararlanılmasını sağlar. Kalori bakımından zengin olan bu meyve, kişilerin uzun süre tok kalmasını sağlar. Bu nedenle özellikle Ramazan ayında sıklıkla tercih edilmektedir. Yüksek oranda lif içeriğine sahip olan hurma, bağırsak hareketliliğini arttırır. Sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlayan hurmanın bilinen diğer faydaları ise şu şekilde sıralanabilir;

 

  • Antioksidan bakımından tam bir şifa deposu olan hurma, vücudu serbest radikallere karşı korur
  • Hurmanın içerisinde flavonoidler, karotenoidler ve fenolik asit yer alır. Bu da kalp hastalığı, Alzheimer, diyabet, mide ülseri ve bazı kanser türlerine karşı koruyuculuk sağlar
  • Hurma tüketimi, beyinde plak oluşturabilecek zararlı proteinlerin etkisini azaltır. Bu sayede beyin sağlığının korunmasına yardımcı olur
  • Yüksek oranda potasyum içeriğine sahip olan hurma, kalp sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. aynı zamanda protein içeriği ile kas sisteminin de korunmasını sağlar
  • Kalsiyum, magnezyum ve fosfor içeren hurma, kemiklerin güçlenmesini ve aynı zamanda kemik yapılarının korunmasını da sağlar
  • Yüksek oranda demir içeriği ile kansızlık sorunlarına karşı etkilidir
  • Gıdalarda oldukça nadir bulunan sülfür, hurmanın içerisinde yer alır. Bu da kişilerin alerji hastalıklarının tedavisinde hurmanın etkili olmasını sağlar
  • Gebeliğin son haftalarında düzenli ve doktor kontrolünde tüketilen hurma, kadınların normal doğum sürecini kolaylaştırır
  • Vücudun ihtiyacı olan enerjinin temin edilmesini sağlar
  • Hurmanın Sahip Olduğu Vitaminler

    Hurma, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Bu da genel sağlık üzerinde olumlu etkilerin elde edilmesine imkan sunar. Hurmanın içerisinde yer alan vitaminler ve mineraller şu şekilde sıralanabilir;

  • Protein
  • Karbonhidrat
  • Lif
  • Magnezyum
  • Kalsiyum
  • Demir
  • Potasyum
  • Selenyum
  • Çinko
  • B1 vitamini
  • B6 vitamini

hurma-1-002.jpg

Hurmanın Zararları

Hurmanın düzenli ve kontrollü bir şekilde tüketilmesi, insan sağlığı için oldukça faydalıdır. Ancak diğer tüm besinlerde olduğu gibi hurma tüketiminde de aşırıya kaçılması bazı yan etkilerin meydana gelmesine neden olabilir. Özellikle diyabet hastalarının aşırı miktarda hurma tüketmesi bazı istenmeyen sonuçlara neden olabilir.

Genel olarak ciddi sorunlara neden olmasa da hurmanın fazla tüketilmesi alerjik reaksiyonların görülmesine neden olabilir. Kaşıntı, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık ya da hassasiyet alerjik reaksiyonlar arasında yer alır. Bu nedenle hurmanın düzenli ve kontrollü bir şekilde tüketilmesi gerekir. Herhangi bir reaksiyonun görülmesi halinde ise vakit kaybetmeden uzman hekimlere başvurulması gerekir.