Güneş çarpması belirtileri nasıl olur? İşte güneş çarpmasında yapmanız gerekenler

Güneş çarpması belirtileri nasıl olur? İşte güneş çarpmasında yapmanız gerekenler

Yüksek ateş, tansiyon düşüklüğü, aşırı yorgunluk, bitkinlik gibi belirtileriniz varsa güneş çarpmış olabilir. Ciddiye alınmadığı takdirde ölüme bile neden olan güneş çarpmasıyla ilgili detaylar haberimizde...

Özellikle çocuklar, yaşlılar, kronik kalp-damar hastalığı, hipertansiyon, ritm bozukluğu olanların risk altında bulunduğu güneş çarpması nedir? Belirtileri nelerdir? Güneş çarpmasında yapılacaklar ve güneş çarpmasından korunma yolları… Merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz…

GÜNEŞ ÇARPMASI NEDİR?

Güneş çarpması, genellikle güneş ışınlarına uzun süreli maruz kalmanın veya fiziksel zorlanmanın bir sonucu olarak vücudunuzun aşırı ısınmasına bağlı bir durumdur. Bu en ciddi ısı hasarı formu, sıcak çarpması, vücut sıcaklığınız 40 C veya daha yüksek bir değere yükselirse ortaya çıkabilir. Durum yaz aylarında en yaygın olanıdır.

Güneş çarpması acil müdahale gerektirir. Tedavi edilmeyen Güneş çarpması beyin, kalp, böbrek ve kaslarınıza hızlıca zarar verebilir. Hasar, daha uzun tedavi geciktirir, ciddi komplikasyon veya ölüm riskinizi artırır.

u-001.jpg

GÜNEŞ ÇARPMASININ BELİRTİLERİ

Isı çarpması belirtileri ve semptomları şunlardır:

Yüksek vücut ısısı: Rektal bir termometre ile elde edilen 40 C veya daha yüksek bir çekirdek vücut ısısı, güneş çarpmasının ana işaretidir.

Şuur bulanıklığı veya davranış: Kafa karışıklığı, ajitasyon, konuşma bozukluğu, sinirlilik, nöbetler ve koma, hepsi güneş çarpmasından kaynaklanabilir.

Terlemede değişiklik: Sıcak havalarda güneş çarpması sonucu cildinizi sıcak ve kuru hissedersiniz. Bununla birlikte, yoğun egzersiz ile ortaya çıkan güneş çarpmasında, cildinizi kuru veya hafif nemli hissedebilirsiniz.

Mide bulantısı ve kusma: Karında ani ve ağrılı kas spazmları görülür.

Kızarmış cilt: Vücut sıcaklığınız arttıkça cildiniz kızarır.

Hızlı solunum: Solunumunuz hızlı olabilir.

Kalp atış hızı: Nabzınız önemli ölçüde artabilir. Çünkü ısı stresi, vücudunuzu soğutmanıza yardımcı olmak için kalbinizde muazzam bir yük oluşturur.

Baş ağrısı: Şiddetli baş ağrıdı güneş çarpması ile birlikte gelişir.

GÜNEŞ ÇARPMASINDA KİMLER RİSK ALTINDA?

Yüksek sıcaklığa maruz kalan herkes risk altındadır. Aşağıdaki gruplar ise özellikle yüksek risk altındadırlar :

– Çocuklar

– Yaşlılar

– Damar sertliği ve kalp yetmezliği olanlar

– Şeker hastalığı olanlar

– Alkol bağımlıları

– Deri hastalıkları olan hastaları

– Vücudun sıcaklık dengelenmesini engelleyen ilaç kullanan insanlar: Atropin içeren gastrointestinal ilaçlar, Antidepresanlar, Antipsikotikler, Beta-bloker içeren kardiyovasküler ilaçlar, Diyüretikler, Parkinson hastalığı ilaçları

– Uzun mesafe koşucuları ve bisiklet sporuyla uğraşanlar

GÜNEŞ ÇARPMASINDA YAPILACAKLAR

Bir kişinin sıcak çarpması yaşadığını düşünüyorsanız, derhal tıbbi yardım alın. 112’yi veya yerel acil servis numaranızı arayın.

– Acil tedavi için beklerken aşırı ısınmış kişiyi soğutmak için hemen harekete geçin.

– Kişiyi gölgeye veya içeriye alın.

– Fazla olan kıyafetleri çıkarın.

– Her ne pahasına olursa olsun, kişiyi serinletin. (soğuk bir küvete ya da duşa sokun veya kişinin baş, boyun, koltuk altları ve kasıklarına buz paketleri ya da soğuk, ıslak havlular koyun.

– Soğuk kanın beyne ve vücut merkezine dönmesini sağlamak için kol ve bacaklara masaj yapın.

– Kan dolaşımını başa doğru yönlendirmek için ayaklarını yükseltin.

– Bir miktar tuzlu su içirin. (1 litre suya 1 çay kaşığı tuz) Bu 1 litrelik suyu hastaya en az bir saat süre ile yudum yudum içirmek gerekir. Eğer hastanın bilinci yerinde ise, hastaya su kaybına karşın su ya da elektrolit sıvı içirilmesi gerekir. Sıvı kaybının aşırı olduğu vakalarda damardan sıvı verilmesi gerekebilir. Ateş düşürüldükten ve dehidrasyon tedavisinin ardından diğer belirtilerin tedavisi için doktorunuz ilaç da verebilir.

BU DURUMLARDA HEMEN BİR DOKTOR ÇAĞIRIN?

Güneş çarpması acil tıbbi bir vakadır. Aşağıdaki semptomları gösteren bir kişiye tanıklık ederseniz acil tıbbi yardım çağırın.

– Sersemlik
– Aşırı yorgunluk
– Gerginlik
– Şiddetli kas ağrıları, yüksek ateş veya mide bulantısı
– Havale geçirme ya da bilinç kaybı