Güral Porselen'e şok: İl müdür yardımcısına suç duyurusu

Güral Porselen'e şok: İl müdür yardımcısına suç duyurusu

ÇED gereklidir“ Mahkeme kararına rağmen Güral Porselen’in inşaat izni olmadan  ÇEŞME Germiyan Kislecik mevkiinde hukuksuz rüzgar enerji santrali kurması üzerine Çeşme-Germiyan’lılar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir il müdür yardımcısı Mehmet Ali Arslan hakkında “Görevi Kötüye kullanmak” iddiası İle Çeşme Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda  bulundular. 

30’un üzerinde Çeşme-Germiyan köylüleri ve çevreciler Güral Porselenin Germiyanda 57 dönüm ormanı ve Antik Roma köyünü tahrip etmesini şiddetle kınayarak, inşaat izni ve ÇED raporu olmadan sadece Valilik izni ile yapılan inşaatın bir an önce durdurulması için için Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet dilekçesi verdiler. 

Çevrecilerin verdiği bilgiye göre, 2016’da mahkeme tarafından iptal edilen inşaat iznine rağmen sadece Valiliği’nin izni ile alana iş makineleri girdi, orman ve antika eserler tahrip edilerek rüzgar enerji türbinlerinden birisinin inşaatı neredeyse tamamlandı. Diğer türbinler için malzeme taşınması devam ediyor. Güral Porselenin bu acelesi ise inşaatı Ekim sonuna kadar tamamlayarak gelecek 10 sene için devletin vermiş olduğu KW 7,3 Dolar/Cent garantisi anlaşmasını yakalayabilmek. YAKEM şartlarına göre devletin satın alma garantisi 30.Ekim 2020’de sona eriyor. 

Güral Porselene karşı dava açan çevrecilerin resmi kurumlara yaptıkları şikayetler hiçbir kurum tarafından dikkate alınmadı. İki hafta önce Çevre ve Kültür Bakanlığını Müzeler genel müdürlüğü ekipleri de bölgeye gelerek inceleme de yapmıştı. Eski eserlerin tahribatını Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından da tespit edilmiş, müdahale edileceği beklentisi içine girilmişti. Ancak Güral Porselene devletin resmi kurumu bile dur diyememişti. 

Çeşme Germiyan çevre platformu