Hamam böceklerinden kurtulmanın doğal yolları...Hamam böcekleri nasıl yok edilir?

Hamam böceklerinden kurtulmanın doğal yolları...Hamam böcekleri nasıl yok edilir?

Hamam böcekleri ev ve iş yerlerine yerleştiği zaman kurtulmak çok zor olur. Peki, hamam böceği nasıl yok edilir? Hamam böceği neden olur? İlaç kullanarak hamam böceğinden nasıl kurtulabilirim? İşte yanıtları…

Ev ya da işyerleri içerisinde hamam böcekleri pek çok farklı eşyaya zarar verir. Bunlar içerisinde duvar kağıtları, kitaplar ve elektronik eşyalar yer alır. Aynı zamanda oturma grupları için de önemli zararlar teşkil eden canlılardır. Ayrıca ev aletleriyle evdeki yüzeyleri kirleterek patojen salınımı gösterir.

EVDE HAMAMBÖCEKLERİ NEDEN OLUŞUR?

Tüm zorlu koşullara rağmen yaşayabilen hamam böcekleri, özellikle yaz aylarında evlerde sık sık karşılaşılan sorunların başında gelir. Hijyenden uzak ortamlarda yaşayan hamam böcekleri genelde açık bırakılan pencere ve kapılar yüzünden evlerin içerisine gelir. Yazın sıcak havalardan kurtulmak için açılan pencereler, hamam böceklerine davetiye çıkartır. Hamam böceklerini yok etmek için yuvalarını bulmak ve yeni yumurtalar bırakmalarını önlemek çok önemlidir. Bu böcekler alerjiye, ishale, deri döküntülerini ve gıda zehirlenmelerine yol açabilecek bakteriler taşır. Bu yüzden evdeki hamam böceklerini yok etmek sağlık açısından gereklidir. Peki, hamam böcekleri nasıl yok edilir? 

u.jpg

HAMAM BÖCEĞİNİN YUVASINI NASIL BULABİLİRİZ?

  • Hamam böceklerinden kurtulmak için, ilk yapılması gereken yuvalarını bulmaktır. Bu sayede yeni doğacak böceklerde kontrol altına alınabilir.
  • Hamam böceklerinin en sevdiği alanlar ahşap mobilyalardır.
  • Su boruları, banyo ve mutfak boruları, bulaşık ve çamaşır makinesi giderindeki çatlaklar, havalandırma girişleri ve ısıtıcılar hamam böceklerinin eve girdiği alanlardır.
  • Mobilya altları ve arkaları, mutfak ve banyo dolapları hamam böceklerinin yerleştiği alanlardır.
  • Fırın, mikrodalga ve buzdolabı gibi eşyaların ortama yaydığı sıcaklık hamam böceklerinin bu alanlara yerleşmesine neden olabilir.
  • Hamam böcekleri kağıt yığını ve karton kutuları severler.
  • Hamam böceğini yuvasını bulmak için yukarıda saydığımız bölgeler ve evin köşeleri kontrol edilmelidir.

EVDEKİ HAMAM BÖCEKLERİ NASIL YOK EDİLİR?

 -Hamam böcekleri aç ve susuz bırakılmalıdır. (Ev köşe bucak temizlenmeli, tesisat boruları kapatılmalı ve tüm yemekler saklanmalıdır.)
- Farklı türlerde hamam böceği yemi kullanılmalıdır. (Hem hazır hem de evde hazırlanmış hamam böcek yemleri kullanılabilir.)
- Böcek öldürücü ürünler kullanılmalıdır. (Böcek öldürücü sprey, sabunlu su ya da Konsantre sıvı ile profesyonel haşere öldürücüler değerlendirilebilir.)
- Satın alınmış özel tuzaklar kullanılabilir, 

i.jpg

EVDE HAMAM BÖCEĞİ İLACI YAPIMI

Hamam böceklerinden kurtulmak için piyasada satılan tablet ve ilaçlar mevcuttur. Ancak kimyasal ürün kullanmak istemiyorsanız, evde kendi ilacınızı da hazırlayabilirsiniz.

 

Defne yaprağı: Hamam böcekleri defne yaprağı kokusunu sevmezler. Bu yüzden defne yapraklarını ufalayarak hamam böceği yuvalarına serpiştirin.

Haşlanmış patates: Doğal hamam böceği ilacı olarak kullanılan bu yöntem, eski zamanlara dayanır. 2 adet haşlanmış patates püresini, 1 paket borik asit ve 2 yemek kaşığı toz şekerle karıştırın. (Karıştırmak için mutlaka eldiven takın.) Eldiven yardımıyla hazırladığınız karışımı hamam böceği olabilecek yerlere dökün. 

Soğan ve karbonat: Bir adet soğanı ince ince doğrayın. İçerisine 1 çay kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın. Hazırladığınız karışımı hamam böceği yuvalarına dökün. Kısa sürede hamam böceklerinin yok olduğunu göreceksiniz.

Boraks: Giysileri yıkamak için kullanılan boraks, hamam böceklerini yok etmek için de kullanılır. Boraksı hamam böceklerinin gezdiği yerlere serpiştirebilirsiniz.

Kırmızı biber: 1 yemek kaşığı kırmızı biber ve 1 diş sarımsağı ezerek püre haline getirin. Üzerine 4 bardak su ekleyerek karıştırın. Hazırladığınız suyu hamam böceği yuvalarına püskürtün.