Havalar ısınınca yine ortaya çıktılar! Sakın çıplak elle dokunmayın

Havalar ısınınca yine ortaya çıktılar! Sakın çıplak elle dokunmayın

Havaların ısınmasıyla birlikte keneler yeniden ortaya çıktı. Uzmanlar ise '10 gün' uyarısında bulundu.

Havaların ısınmasıyla birlikte ortaya çıkan kenelere karşı uzmanlardan uyarılar peş peşe geldi.

602fb710c9de3d2ffc1e2afa.webp

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), Nairovirüs grubuna ait bir virüsün yol açtığı, özellikle Hyalomma türü keneler aracılığıyla bulaşan zoonotik bir hastalıktır. Bu hastalık, Afrika, Asya, Doğu Avrupa ve Orta Doğu'da endemik olarak görülür ve yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, kas ağrıları, bulantı ve kusma gibi belirtilerle kendini gösterir.

kkka-resim-4.jpg

KKKA'NIN SEMPTOMLAR NELER?

İnsanlarda kanama, halsizlik ve iştahsızlık gibi semptomlarla da seyredebilir. KKKA'nın bulaşma yolları arasında, kene ısırığı, virüs taşıyan hayvanların kan ve dokularıyla temas ve enfekte kişilerin vücut sıvılarıyla doğrudan temas bulunmakta.

kapak-131641.jpg

KKKA'NIN TEDAVİSİ NASIL?

Hastalığın tedavisi için öncelikle destekleyici tedbirler ve semptomatik tedavi uygulanır. Ribavirin adlı antiviral ilaç, KKKA tedavisinde kullanılan başlıca ilaçtır ve hastalığın seyrini sınırlandırmak için tercih edilir. Bununla birlikte hastalığın tedavisinde sıvı ve elektrolit dengesinin sağlanması, oksijen desteği ve ikincil enfeksiyonların önlenmesi gibi destekleyici tedaviler de önemlidir. KKKA'ya karşı etkinliği kanıtlanmış bir aşı henüz bulunmamakla birlikte, hastalığın kontrolüne yönelik çalışmalar devam etmektedir.

kene-shutterstock-4-3-1651484661.jpg

Hastalıktan korunmak için kişisel korunma önlemleri almak, kene popülasyonlarının yoğun olduğu bölgelerde dikkatli olmak ve kenelerin vücuda tutunmasını önlemek büyük önem taşır. Sağlık çalışanları için ise, potansiyel olarak endemik bölgelerdeki hastanelerde eğitimlerin alınması ve bu tür durumlar ortaya çıktığında süreci bilinçli bir şekilde yönetebilmek için hazırlıklı olmak gerekmektedir. KKKA'nın yayılmasını en aza indirmek için toplumda farkındalık yaratmak ve bilgilendirme çalışmaları yapmak da hastalığın kontrolünde kritik bir rol oynamaktadır.

Konuya ilişkin konuşan Van İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ferdane Şeyma Toplu, "Kenenin vücuttan bir an önce uzaklaştırılmasıdır. Kaldığı süre uzadıkça hastalığın kişilere bulaşma ihtimali de artmaktadır. Vücuda tutunan bir kene saptanırsa kesinlikle çıplak elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Kene tutunan biri 10 gün süreyle kendisini ateş, halsizlik, kas ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı, kusma veya ishal yönünden kontrol etmelidir."